Évi 25 ezer villanyautó a Peugeot-tól

2009.09.04. 17:16

A Mitsubishi és a PSA-csoport véglegesítette villanyautó-gyártási megállapodását, amelyet még márciusban kötöttek meg. A szerződés szerint a következő év végén a franciák is megkezdik az i-MIEV villanyautó egy átdolgozott változatának árusítását az európai piacon, Citroën és Peugeot márkajelzéssel.

Éves szinten összesen 50 ezer elektromos járművet szeretne értékesíteni a két autógyártó, fele-fele arányban osztozva az eladásokon, így a városi villanyautó gyártása jóval olcsóbbá válhat. A tisztán elektromos hajtású i-MIEV Japánban már június elején bemutatkozott, de az első évben csupán néhány ezer példány eladását tervezi a Mitsubishi, elsősorban azért, mert az autó egyelőre meglehetősen drága: egy-egy példány átszámítva csaknem 10 millió forintba kerül, ami egy 130 kilométeres maximális hatótávolságú, hat óra alatt újratölthető, négyüléses városi kisautóért irreálisan magas ár, még akkor is, ha közvetlenül egyáltalán nem szennyezi a környezetet. A túlzó ár elsődleges oka a kis mennyiségben gyártott Li-ion akkumulátorcsomagok ára: ezek teszik ki a gyártási költség bő háromnegyedét.

Az évi ötvenezres példányszám elérése így hosszú évekbe telik majd: a Mitsubishi becslése szerint is legalább öt év, mire felfuttathatják az eladásokat, még úgy is, hogy a kormányok Európa számos országában, és azon kívül is jelentős anyagi támogatást ígértek a villanyautók forgalmazóinak.