Nincs több akadálya az Opel eladásának

2009.09.10. 17:17

A General Motors igazgatótanácsa is jóváhagyta az Opel átszervezésének tervét: az irányítást a Magna veheti át.

A tavasz óta folyó huzavona látszólag véget ért, és közben látszólag semmi nem változott. Az Opel részvénytöbbségét – számszerűen 55%-ot – a kanadai Magna és az orosz Szberbank veszi meg, a General Motors megtart 35%-nyi részvényt, a maradék 10% pedig az Opel dolgozóinak jut. Ez nagyjából ugyanaz a forgatókönyv, amelyet már hónapokkal ezelőtt közzé tett a német kormányzat, de a GM vezetése szerint még számos részletet tisztázni kellett, mielőtt áldásukat adták volna.

Az egyik leglényegesebb ilyen részlet, hogy mi lesz az Opel fejlesztési kapacitásával, amely a General Motors számára kulcsfontosságú: itt tervezik ugyanis a cégcsoport összes kompakt és középkategóriás modelljét az összes piac számára, így az elvesztése hosszabb távon a GM életképességét is veszélybe sodorta volna. A cég közleménye szerint azonban sikerült megállapodni a Magnával és a német kormányzattal, azaz az Opel fejlesztési részlegét tovább használhatja a GM.

Az Opel helyzetét ezzel gyakorlatilag sikerült is tisztázni, bár még hónapokig tart majd, míg a Magna valóban átveszi az irányítást, és kiderül, hogy hogyan képzelik a német autógyártó további sorsát.