Ötös BMW kémfotók

2009.10.21. 13:15 Módosítva: 2009.10.21. 13:55

A Bangle-dizájn halott, a következő ötöshöz ismét előszedték a klasszikus, visszafogott BMW stílust.

A prémium-kategória vásárlói konzervatív emberek – semmi sem mutatja ezt jobban, mint a Bangle-BMW-k fogadtatása. A mindenáron érdekes formák nyilván sok új hívet szereztek a márkának, de még több régi hívet sikerült a konkurenciához kergetni velük. A BMW azonban tanult a leckéből: a hetes után az új ötös is visszatér a klasszikus arányokhoz és egyszerű, könnyen emészthető részletekhez: a fotók alapján azt mondanánk, jobban emlékeztet két generációval korábbi névrokonára, mint a közvetlen elődre. Az orr-kialakítás tisztán látszik a képeken: a felfelé kunkorodó sarkú lámpák helyett sokkal egyszerűbb vonalú fényszórókat építettek be, és a hűtőrács, illetve az alsó légbeömlő is csaknem Audisan sematikus. Az autó egyetlen jellegzetes vonásának a tipikus BMW-s aránymetszés tűnik a viszonylag előre helyezett első és hátsó tengelyekkel, a hosszú orral és hosszan hátranyúló farral.

A műszaki megoldások is hagyománytisztelőbbek: az alumínium orr-rész, amely megdrágította a gyártást és csökkentette az autó aktív biztonságát, már a múlté, ismét acélból készül az egész karosszéria. A motorválasztékban biztosan felbukkannak a hat- és nyolchengeres turbómotorok, amelyeket az 5-ös GT-ből már ismerhetünk, és persze a BMW legmodernebb dízelei sem hiányozhatnak, de egyes források szerint a bemutató után egy-két évvel kétféle hibrid hajtáslánc is bekerül az új ötösbe. Az egyik a hetesből már ismert ActiveHybrid rendszer, amellyel főként az amerikai piacot célozzák, a másik viszont egy jóval hatékonyabb dízel-elektromos hajtás lehet, valóban kiemelkedően alacsony fogyasztással. A megszokott hatsebességes kézi válók mellett az új ötösbe valószínűleg dupla kuplungos mechanikus automata, és nyolcsebességes hidrodinamikus automata váltót is szerelnek majd.

Úgy tudjuk, az új ötös BMW-t a 2010 tavaszán esedékes Genfi Autószalonon leplezik le, és még a jövő év első felében lezárul a bevezetése minden fontosabb piacon.