Egymilliós bírság egy beintésért

2009.11.03. 11:34

Egy magasba lendített középső ujj akár egész kis vagyonba is kerülhet, ha a rendőr megsértődik rajta, és feljelent. Mindez persze csak Németországban igaz, de aki arra jár, nem árt, ha óvatos.

fuck off finger 1m

Az ADAC összegyűjtött néhány példát arra vonatkozóan, hogy mekkora összegre bírságolta a közeg a sértegető állampolgárokat. A legdrágább egy bemutatott középső ujj volt, ezért valaki 4000 eurót, azaz 1,11 millió forintot fizetett, de az olyan benyögések, mint „vén disznó”, vagy „randa kurva”, is értek már 2500 eurót. Cifrázni sem nagyon érdemes a mondanivalót, már azért is kivetettek 1600 eurót, amikor valaki azt mondta egy rendőrnek, hogy „a legjobb, amit önről mondhatnék, hogy egy segglyuk”. Végülis csak egy utalás volt, de ez ilyenkor nem számít.

A dolog autós vonatkozása, hogy az esetek többsége közlekedési rendőrök és szabályszegő járművezetők között zajlik: ilyen esetekben gyakran alakul ki konfliktus a szerv és a sofőr között a valós tényállásról – azaz hogy kell-e bírságot fizetni vagy sem – de egy rossz szó, és eldől a kérdés. Németországban ugyanis úgy szól a törvény, hogy aki rendőrt sért meg, az magát az államot sérti meg. Ez pedig szabálysértés, amelyet az elkövető anyagi helyzetével arányban, akár 30 napi jövedelemnek megfelelő összegű bírsággal is büntethető.

Magyarországon egyelőre nem tudunk hasonló lehetőségről a hatóságok kezében, de az az érzésünk, itthon is kellemetlen következménye lehet egy rendőr sértegetésének.