Dacia Duster, az első terepjáró sörnyitóval

2009.12.08. 15:06

Lassan kiteljesedik a Dacia-kínálat: a Logan és a Sandero után megérkezett a Duster is. A formaterv új, a kerekek szép nagyok, és van 4x4-es változat is, de a műszaki alapok változatlanok, így a Duster együtt készülhet a többi Daciával.

Az autó formaterve nem különösebben eredeti, vagy érdekes, egyszerűen hozza a mini SUV-ok kötelező kellékeit: nagy kerekek, masszív sárvédő-szélesítések, doboz-sziluett és sok fényezetlen műanyag elem az autó alsó szélén. A többi Daciára nem hasonlít igazán, egyedül a Sanderóra emlékeztet halványan az ajtókon végigfutó íves törés miatt, de az az érzésünk, ezt a megoldást is csak a szükség szülte, mivel a két típusra láthatóan teljesen azonos első ajtók kerülnek. Ezen kívül csak a sörnyitó-szerű jelvény és a Dacia felirat mutatja a rokonságot.

A látszattal ellentétben a Duster műszakilag igen közel áll a többi Daciához. A padlólemez ugyanaz, a Renault-Nissan B0 platformja, amelyre a Logan és a Sandero mellett több hasonló méretű Renault és Nissan típus is épül. Autó hossza 4,31 méter, azaz csupán két centivel hosszabb a Logannál, a szélessége viszont 1,82 méter, azaz 8 centi a különbség – ennyit ad hozzá a szélesebb futómű és a masszívabb sárvédőívek. A motorválaszték is csupa ismerősből áll, a Dustert 1,6 literes, 110 lovas benzinmotort, vagy 1,5 literes, 85 lóerős turbódízelt kaphat.

Az egyetlen újdonságnak ható megoldás az összkerék-hajtás, amely használható automata üzemmódban, fixen összezárható, vagy akár teljesen le is kapcsolható a hajtásláncról. Természetesen lesz fronthajtásos kivitel is, ami nyilván olcsóbb lesz, és valamivel könnyebb is: a Duster négykerék-hajtással 1280, kétkerék-hajtással 1180 kilogramm. A magas Dacia persze nem igazi off-road jármű, de 200 mm-es hasmagasságával, és 30 fokos első, illetve 35 fokos hátsó terepszögével elvben földúton is egész jól boldogul. Ráadásul az autó megtartott valamit a Daciákra jellemző tágasságból is: a csomagtere alaphelyzetben is 475 literes, és lehajtott hátsó üléssel akár 1,6 köbméternyi csomagot is elnyelhet.

A Dacia Duster először Európába, Törökországba és Észak-Afrika egyes országaiba érkezik meg 2010 tavaszán, de nyárra Ukrajnában, a Közel-Keleten és Afrika délebbi régióiban is megkezdik a bevezetését. A gyártás eleinte kizárólag a Daciánál folyik majd, de 2011-ig Oroszországban és Brazíliában is beindul a termelés.