Küszöbön a Suzuki-Volkswagen házasság

2009.12.09. 11:29

A németek a japán autó- és motorkerékpár-gyártó egy ötödére tettek ajánlatot, de állítólag a Suzuki is szeretne némi Volkswagen részvényt venni.

A megállapodás szerint, amelyet már csak az érintett hatóságoknak kellene jóváhagynia, a Volkswagen 222,5 milliárd jent, azaz 1,7 milliárd eurót fizet a Suzuki részvényeinek 19,9%-áért. Ennek az összegnek a felét azonban visszaforgatná a Suzuki, és VW részvénycsomagot vásárolna belőle. A két fél hosszú távú startégiai együttműködésről beszél, de egyelőre csak nagy vonalakban vázolták, hogyan próbálnának egymás hasznára lenni. „A vállalatok közösen igyekeznek megfelelni a környezetbarát járművek iránti növekvő igényeknek” – fogalmaz a hivatalos közlemény. Ez várhatóan közös kisautó-fejlesztést jelent, de azt is megemlítik, hogy a két gyártó a fejlődő piacokon is meg szeretné keresni az együttműködés lehetőségét, amit sokan úgy fordítottak, hogy Indiában és Kínában segítheti egymást a két gyártó.

Az együttműködésben persze a már érintett témákon kívül is hatalmas lehetőségek rejlenek. A Volkswagen elvben hozzájuthat a Suzuki motorkerékpár-fejlesztési és gyártási kapacitásához, a japánok pedig nagyobb modelljeiknél használhatnák fel a németek motorjait és padlólemezeit. A két fél 2010 januárjában szeretné aláírni a végleges megállapodást, hogy megkezdhessék az érdemi munkát.