Ez lenne az új Renault luxusautó?

2009.12.10. 14:53 Módosítva: 2009.12.10. 16:42

Ha igaz, a Vel Satis utóda lehet ez a nagyra nőtt Mégane szedán, amelyet a Renault dél-koreai leányvállalata, a Samsung Motors fejlesztett ki.

A típust elsőként Dél-Koreában mutatják be Samsung SM5 néven, de azonos nevű elődjével ellentétben ez az autó már nem csupán egy Nissan másolata, hanem többé-kevésbé önálló modell. A motorválaszték persze a közös Renault-Nissan kínálatból származik – eleinte kétféle kétliteres négyhengerest kínálnak majd, egy benzinest és egy dízelt, hatfokozatú automa váltóval – a padlólemez pedig a Renault Lagunából jön, bár kissé meghosszabbítva. A formaterv azonban önállónak tekinthető – bár egyértelműen látható a Renault hatás – és az autó elég tágasnak és kényelmesnek ígérkezik hozzá, hogy akár a Vel Satis helyére lépjen az európai Renault palettán, Safrane néven.

Korábban az a lehetőség is felmerült, hogy a Renault esetlen teljesen eltünteti a kínálatából a Mégane-nál nagyobb méretű autókat, de úgy néz ki, a Samsung Motorsban megtalálták a folytatás lehetőségét. A mifelénk kevésbé ismert márka nagyobb modelljei ugyanis elég sikeresek Dél-Koreában és néhány más piacon, így a gyártási példányszám a közös Samsung-Renault típusoknál túllépheti azt a határt, ahonnan egyáltalán megéri egy típus fejlesztésébe belefogni.