P540 Aperta: egyedi Ferrari talpig aranyban

2009.12.14. 10:26 Módosítva: 2009.12.14. 10:38

A csodaszép sportkocsiból csupán egyetlen példány készült, egy dúsgazdag amerikai megrendelésére.

A Ferrari P540 Superfast Aperta az 599 Fiorano alapjaira épül, de a karosszériáját a Pininfarina stúdió tervezői teljesen átrajzolták a vásárló kívánságai szerint. A klasszikus példakép az az aranyszínű Ferrari 250GT NART Spyder volt, amely a Toby Dammit című 1968-as Fellini rövidfilmben szerepelt. A megrendelő Edward Walson, kábeltelevízió feltalálójának fia. „Mindig arról álmodoztam, hogy saját sportkocsit tervezek majd, és amikor láttam ezt a filmet, a döntés már adta magát: egyszer kell egy ilyen saját Ferrari.” – mondta Walson.

A tervezésnél állítólag az okozta a legnagyobb problémát, hogy az 599-es tetejét el kellett távolítani, így mindenképpen plusz merevítésekre volt szükség, de nem szerették volna, ha a végeredmény túl nehéz. Végül – elsősirban rengeteg karbonszálas elem alkalmazásával sikerült elérni, hogy a szériamodellhez képest csupán 20 kilogrammal növekedett meg az autó tömege. Így gyakorlatilag nem változott az autó dinamikája.

A Ferrari és a Pininfarina igen rövid idő alatt készítette el az Apertát: az első vázlatoktól a kész, utcai használatra alkalmas autó elkészültéig csupán 14 hónap telt el. Maranellóban elvileg továbbra is elvállalnak hasonló munkákat – általában egy tervezőstúdióval együtt, amilyen a Pininfarina vagy a Zagato – ha van, aki megfizesse a fejlesztés és a gyártás költségeit. Ilyen ember viszont kevés van, a gyakorlat azt mutatja, hogy évente legfeljebb egy vagy kettő.