UC: olyan, mint a Smart, de kedves

2009.12.16. 18:18

ucc

A svájci Rinspeed sportkocsi-tuningolásból él, de most egy városi minivel próbálja demonstrálni, hogy a környezetbarát autók sem állnak távol tőle.

A kétüléses törpe elektromos hajtású, és első hallásra nem is valami ígéretes darab. A joystickkal irányítható apró jármű töltéssel 110 kilométert tehet meg, a végsebessége pedig 105 km/h, így városi közlekedésre ideális, viszont hosszabb utazásra tökéletesen alkalmatlan. A tervezők azonban egy közlekedési rendszer részeként, és nem önálló járműként tekintenek az UC-ra, amelyben a hosszabb utazásokat vasúton oldanák meg. A kisautókkal csak a vonatig kéne elgurulni, majd a pályaudvarról a célig – amire bőven elég a kocsival megtehető táv – és a vonaton még az utántöltést is meg lehetne oldani.

A Rinspeed alapítója szerint az UC nem más, mint egy olyan hálózati szemléletű rendszer alapköve, amely intelligens módon köti össze az egyéni és a közösségi közlekedést. Ahhoz azonban, hogy betölthesse a küldetését, rengeteg pénz, és közös akarat kellene – ezek híján az apró villanyautó sem más, mint egy újabb Rinspeed feliratú dísztárgy a jövő évi Genfi Autószalonra.