A Renault lehet a Mercedes új partnere

2010.01.01. 13:26

A németek a Smart paletta, illetve a legkisebb Mercedesek utódaihoz keresnek fejlesztési partnert, és úgy néz ki, akadna is jelentkező.

A Daimler lehetséges partnere német lapértesülések szerint a Renault, amely állítólag szívesen csökkentené fejlesztés alatt álló új kisautó-platformja, illetve a hozzá tartozó motorok és váltók gyártási költségeit egy külső partner bevonásával. Így hasonló szimbiózis alakulhatna ki a Mercedes és a Renault között, mint amilyen a BMW és a Peugeot között már körvonalazódni látszik. A Renualt belépésével megoldódna az a probléma, hogy a Mercedesnek az A és a B osztály, illetve a majdani nagyobb Smart modellek gyártásához viszonylag kis mennyiségben, azaz igen drágán kell motorokat és váltókat gyártania fronthajtású elrendezéshez, amelyeket egyáltalán nem tud felhasználni nagyobb, hátsókerék-hajtású típusaiban. Ezeknek a főegységeknek a gyártása ugyanis valahol évi 3-400 ezer példány felett kezd kifizetődővé válni.

Ha az új szövetség létre jön, az persze a Renault számára is komoly előnyökkel járhat. Egyrészt anélkül javíthatja gyárai kihasználtságát, hogy foglalkoznia kelljen a többlet-alkatrészek eladásával, másrészt megoszthatja a Daimlerrel a fejlesztési költségeket is, azaz a megszokottnál jóval olcsóbban juthat hozzá néhány igen fontos főegységhez. A hírek szerint fél éven belül lezárulhatnak a tárgyalások, és elkezdődhet a közös munka, igaz, az első közös termékek bemutatásáig még biztosan eltelik 2-3 év.