Újabb haladékot kapott a Saab

2010.01.08. 13:44

Megint az utolsó pillanatban bukkant fel néhány új vásárlójelölt, így a General Motors igazgatói ismét elhalasztották a döntést a svéd autógyár sorsáról.

Ez már a második halasztás: először 2009 december 31-ét, majd 2010 január hetedikét jelölték meg a végleges döntés határidejeként, ám úgy néz ki, akadt néhány újabb befektetőcsoport, amely érdeklődést mutat a Saab iránt. A holland Spyker sportkocsigyár mellett Bernie Ecclestone és a Renault F1-es csapatából nemrég tulajdonrészt vásárló Genii Capital is megtette az ajánlatát, sőt, egyes pletykák szerint két svéd befektetőcsoport is felbukkant az elmúlt napokban. A GM igazgatóinak így ezeket az ajánlatokat is át kell tekintenie, mielőtt döntésre jutnának.

A GM elnöke, Ed Whitacre nemrég azt mondta, hogy egyelőre egyetlen érdeklődő sem kínált eleget, hogy elálljanak a Saab bezárásának tervétől, de úgy tűnik, az amerikai cégóriás vezetése sem biztos benne, hogy jól járna a svéd autómárka megszüntetésével. A Saab bezárása egyrészt nagyon rossz publicitást hozna a GM-nek, és nem csak Svédországban, de az egész világon, ami akár az eladásokat is negatív irányba befolyásolná. Másrészt egy vállalat leépítése ugyanúgy nem olcsó, mint a fenntartása, így anyagi szempontból is az eladás lenne a legkedvezőbb opció. Ugyanakkor a Saabbal valaki megszerezhetné a GM legkorszerűbb technológiáját – hisz az új 9-5 és a fejlesztés alatt álló 9-4X GM platformok és motorok felhasználásával készül – és ezért az amerikaiak nem is adhatják túl olcsón a céget.

Az új határidő egyelőre nem ismert, de a GM nem húzhatja már sokáig az időt, a Saab fenntartása ugyanis komoly veszteséget jelent a cégnek. Így január végéig valószínűleg kiderül, hogy mi lesz a svéd gyártó sorsa.