Hírek Hírek

Drága a benzin, sokan váltanak gázra

2010.01.21. 13:31 - MTI

Az egyetlen, egyébként a műszaki fejlődés miatt túlhaladott, Európában egyre kevesebb helyen alkalmazott korlátozás, hogy mélygarázsokban, parkolóházakban nem engedélyezik az LPG-vel működő autók behajtását.

Nyugat-Európában az autógáz felhasználása dinamikusan emelkedik, 2015-re 10 százalékos lesz a gázzal is hajtott személyautók aránya, a felhasználás Magyarországon  a jelenlegi 1,5-2 százalékról a várakozások szerint két év alatt 5 százalékra nő - közölte elemzésében a Prímagáz Zrt. az MTI-vel.

Jelenleg a hazai személyautó állomány 1,5-2 százaléka működik vegyes üzemben, 50-60 ezer autó. Ugyanez Európában 3 százalék, mintegy 7 millió jármű, de a prognózisok szerint 2015-re eléri a 10 százalékot. Ennek hátterében részben az áll, hogy az államok egy része garanciát vállalt az autógáz adóterheinek jelenlegi alacsony szinten tartására (Németországban 2018-ig).

Magyarországon ilyen írásos garanciák nincsenek, az autógáz ára évek óta stagnál. Mindezen okok miatt a taxisok tömegesen választják az autógázt (LPG) üzemanyagként, de ez az alternatíva a lakosság körében is mind népszerűbb. Szakértői várakozások szerint a gázüzemű autók aránya két éven belül itthon is eléri az 5 százalékot.

A világszerte és Magyarországon is a legnagyobb forgalmazónak számító Prímagáz adatai szerint egy liter autógáz átlagosan 135 forinttal olcsóbb, mint a benzin, és erre az árkülönbözetre hosszú távon is számítani lehet. Az üzemanyagköltségeken 30-40 százalékos a megtakarítás, ami tízezer kilométerenként 100-110 ezer forint megtakarítást eredményez. Ez  - futásteljesítménytől függően - magánszemélyeknél egy, legfeljebb két év alatt visszahozza a beépítés 230-290 ezres költségét, míg a többet közlekedő vállalati autóknál a megtérülés hónapokban mérhető.

Annak, hogy Magyarországon az autógáz jelenleg kevésbé elterjedt, legfontosabb oka az elégtelen információ - áll a Prímagáz elemzésében. Sokan nem tudják, hogy hol lehet ilyet tankolni, miközben LPG országszerte közel 300 kúton kapható. Mások aggódnak a technológia biztonsága miatt, pedig messze túlbiztosított, és a szabályosan átalakított autók semmilyen tekintetben nem veszélyesebbek, mint az átalakítás előtt.

Az egyetlen, egyébként a műszaki fejlődés miatt túlhaladott, Európában egyre kevesebb helyen alkalmazott korlátozás, hogy mélygarázsokban, parkolóházakban nem engedélyezik az LPG-vel működő autók behajtását.

A Prímagáz rámutat: az LPG-vel kombinált meghajtású autók szén-dioxid-kibocsátása 20 százalékkal, szén-monoxid-kibocsátása 50, szénhidrogén-kibocsátása 40-60 százalékkal alacsonyabb a csak benzinüzemhez képest, míg a szilárdrészecske-kibocsátás teljesen megszűnik. Gázzal hajtva például egy régebbi autó is gond nélkül felülteljesíti a még be sem vezetett euro5-ös környezetvédelmi normákat.

A gázüzemű gépkocsik értékesítésének növekedésére számít Dalnoki Balázs, a Skodákat importáló Porsche Hungaria márkaigazgatója is. Az importőr támogatásával Magyarországon 2007 áprilisa óta több mint 50 márkaszerviz végez gázüzemű átalakításokat új és használt modelleken úgy, hogy a garancia-feltételek megmaradnak.

Dalnoki Balázs az MTI-nek elmondta: az indulás óta összesen mintegy 900 átalakított, úgynevezett dual modellt értékesítettek. A 2008. évi mintegy 500 darab után tavaly a válság hatására ez a szegmens is jelentősen visszaesett mintegy 100 darabra. Az idei első hónap eddigi adatai még nem mérvadóak ugyan, de már érkezett egy jelentősebb, 40 darabos Fabia dual megrendelés - jelezte.

Kommentek

 • 2010.01.22 08:53:13littlerock

  Zsotyek! egyértelmű, hogy a gáznak nincs presztízs értéke, illetve ha gáz van az autóban, akkor két tüzelőanyagrendszert kell beépíteni, mert a kúthálózat sok országban nem megfelelő. Ez egy lassú folyamat, és amíg nincs közös fejlesztési irány az autógyárak által meghatározva, akkor senki nem akar azért fejleszteni, hogy a másik gyár egy év múlva megcsinálja fillérekből ugyanazt. A Mitsubishi és a Toyota is megégette magát a direkt-befecskendezéssel. A propá-bután, amúgy a kőolaj lepárlásának maradványterméke, tehát mindenképpen gázolajat, vagy benzint kell előállítani, hogy autógáz is legyen... Természetesen nem mellékes, hogy aki 20-30 milliós autót vesz, az ne a benzínkút mögé sunnyogjon tankolni, illetve könyörögjön a kutasnak, hogy méltóztasson már odafáradni, mert sietne. Nem mellékes a tény, hogy ugyanezen emberek megilyednek, amikor a tankolás előtt/után egy kis gáz kiszökik a csatlakozókból. büdös, és nem szép látvány. Amúgy rengeteg logisztikai központ és raktár mellé telepítenek saját gázkutat, és a targoncák azzal üzemelnek... A Mondeo tényleg szép és jó autó, de amikor egy kéttömegű lendkereket ki kell rajta cserélni, vagy a 2003-előtti példányoknál sűrűn széthulló turbó miatt mehet a kukába a motor, akkor én is megkérdezném a tulajdonosokat, hogy megérte e? Kedvelem a dízelautókat, de pl a 1.3 multijet motoroknál 60-70000km-nél jellemző a vezérműlánc szakadás... Az sem két forint ám...

 • 2010.01.22 08:54:50Beck Tamás

  Nekem is voltak gázos autóim, de csak a baj volt velük. Nyilván a hűtéssel, gyújtással lehettek a problémák, nem tudom, nem értek hozzá. Az viszont biztos, hogy az egyik gázos kocsim olyan volt, hogy többet állt a garázsban, meg különböző szerelőknél, mint amennyit az utakon használtam. A másikkal is csak a macera volt, leállt, durrogott, nehezen indult, stb. Általános probléma volt a tankolás, a vizsgáztatás, szervizelés. Egyszerűen több volt vele a macera, és az állandó javítások és a hozzá nem értő szerelők miatt drága is volt. Ettől függetlnül vennék megint gázos autót, ha biztos lennék benne, hogy probléma mentesen tudnék vele közlekedni. Azonban ahány ilyen blogot, fórumot olvasok, sehol nem látom azt, hogy egyöntetű vélemény lenne, hogy a gázos autó tényleg jó és gondtalan. Most dízellel járok, és nem kérdés, hogy hol tankoljak, hogyan vizsgáztassam, egyszerűen beülök és megyek.

  Az mondjuk továbbra is probléma, hogy tisztességes szerelőt találjak, aki tényleg ért is a szakmájához, nem ver át, garanciát vállal a munkájára, lelkiismeretes, stb.

 • 2010.01.22 08:56:52Szsrobert

  Zsotyek:
  Ha mások belecarnak a strand medencéjébe, carjunk bele mi is?
  Ha mások alkoholisták, drogfüggők, legyünk mi is azok?
  Ez a hozzáállás a teljes pusztuláshoz vezet.
  Nekünk kell példát mutatni, és figyelmeztetni másokat is a pazarlás mellőzésére. Ugyanis a bolygó javai közösek, csak néhányan ostoba módon azt gondolják, hogy nekik több jár.

 • 2010.01.22 09:00:15Szsrobert

  Tulajdonképpen a gázos autó hibájának róják fel azokat a hibákat a megfelelő kiépítettség és szakképzés helyett, amik nem lennének felróhatók:
  drága vizsga: állami lehúzás
  rossz beállítás: képzetlen szerelő
  ritka tankolási lehetőség: rossz kiépítettségű hálózat.

  Az államnak büntetés helyett TÁMOGATNI kellene a gázüzemet.

 • 2010.01.22 09:04:44Pcmg

  4 éve van gázos kocsim, azóta kb 100-120 ezer km ment bele.
  Autó adatai:
  Renault 19 1.4e 240.000km futással.
  Eddigi tapasztalatok:
  - Ha jó a motor beállítása, akkor elenyészően eszik többet, ÉS nem is megy roszabbul.
  - Fontos tudni, hogy az LPG-nek is van oktánszáma, ami kb. 86-105-ig terjedhet (sajnos nem emlékszem a pontos adatra), így ha nem megy jól a verda, akkor válts kutat. Megjegyzem, hogy eddig egyik kútnál sem tudták megmondani, hogy az általuk árult gáznak mekkora az oktánszáma. Viszont külföldi autógázzal (Ausztria pl.) lényegesebben jobban megy az autó, mint a hazaival.
  - Műszakinál kell egy úgynevezett gázbiztonsági szemle, ami a gázrendszer tömítettségének ellenőrzését jelenti. Ezen kívül 10 évente nyomáspróbáztatni kell a gáztartályt.
  - A fentebb leírt takarítási feladatok mind igazak és betartandóak!
  - Mivel gázüzemen szárazabb égés van a motortérben, mint benzinnel, így a legtöbb kúton minimális mennyiségű olajat kevernek a gázhoz. Sajnos egyes kutakon vizet is.

  Bármilyen gázos kérdésben keressetek bátran, amiben tudok, segítek!

 • 2010.01.22 09:05:00littlerock

  robi, egyet kell hogy értsek!

 • 2010.01.22 09:08:15Szsrobert

  "Tehát megint csak ott tartunk, ha a gáz annyira jó akkor egy olyan cégnek ahol nagy autóparkot üzemeltetnek flottában miért ne érné meg az átalakítás? El lehet ezen is gondolkodni."

  Mert a gáz magas ára miatt inkább lélegezzenek be a gyerekek mikron méretű koromszemcséket, és pusztuljanak rakásra a profit miatt?

  20000km 4 literrel számolva is 800 liter üzemanyag havonta.666km naponta. Hány órát vezet?
  Ki is szennyezi a legtöbbet a környezetet?

 • 2010.01.22 09:19:24Beck Tamás

  Szsrobert, igen, biztosan nem a gázos autókkal van a gond, hanem az egyéb körülményekkel. Egy tökéletesen laikus júzernek ugyanakkor - mint például én - mégis mi a tapasztalata? Az hogy a gázos autó macerásabb, mint a dízel, vagy a benzines. Mindegy, hogy miért, de macerásabb. Én nem értek az autókhoz, más a szakmám, hidegen hagy a szerelgetés, nagy ívben nem érdekel az egész, csak az, hogy beülök, elfordítom a kulcsot, elvisz A-ból B-be és hazahoz. És ha ceteris paribus tekintjük a jelen állapotokat, akkor macerásabb is marad. Lehet persze ideákat kegetni, állami támogatásokról, becsületes szerelőkről, kiépített kúthálózatról álmodozni, de ez jelenleg csak álom.

  Egyébként amit feljebb olvastam, hogy valaki 10 millás autóval járva lesajnálja azt, aki olcsó autóval közlekedik, gázzal spórol, stb, annak csak azt üzenem, hogy kapja be neki a vacogós borz. Az autóját is. Valamint lukadjon ki az összes kereke. Egyszerre, mégpedig kanyarban.

 • 2010.01.22 09:25:02littlerock

  Tamás! A gázos autót szidni olyan, mint amikor valaki pálcát tör valamelyik opreációs rendszer felett... Tény: a végeredmény a lényeg, de akármilyen stabil számítógéped lehet, akármilyen gyors, ha rossz szakember nyúl hozzá, akkor szidod mint a bokrot... de ez mindennel így van. van egy olyan ismerősőm, akinek nem jött be a gáz, egyszerűen nem talált szakembert, kivetette a kocsiból... amikor velem jön egy útra, csak irígykedik, meg csodálkozik, reálisan látja a dolgokat, látja, hogy nálam működik a dolog.

 • 2010.01.22 09:30:32Szsrobert

  "Kérdem én a Német és Japán mérnökök akik nem kis koponyák nem tudták volna eddig megoldani azt a problémát, hogy ne jelentkezzen sem teljesítmény csökkenés, sem töblet üzemanyag fogyasztás."

  A gáz energiatartalma miatt van.
  Másrészt a gázhoz megfelelő magasabb sűrítéssel, ha a rossz kiépítettségű kúthálózat mitt nem tudsz gázt tankolni, öngyulladás lép fel benzinüzemben.

  "Miért nem gyárt a Japán és a Német gyárilag gázos autót?"

  Mert nincs rá fizetőképes kereslet. Uránnal működő autót is csak akkor vesznek, ha az uránhoz hozzá tudnak jutni.

  "Ha gyárt is miért csak a középkategóriában teszi ezt?"
  Ott nagyobb a gazdasági előny a gázüzem javára, mint padlózott kis motorral, ami nem jó üzemkörülmény a gázüzem számára.
  "Ha annyira jó ez a gáz miért nem gázüzemű autókat gyártanak és akkor nem kellene átalakítani az autót."

  Mert kevés a gázkút, az állam támogatás helyet inkább elveszi az emberek kedvét a gázüzemtől.

  Ezenkívül bizonyos magasabb jövedelmű emberek tojnak az alacsonyabb jövedelműekre, és megveszik a rákkeltőkoromgyár drága dízelüket, mert azt is ki tudják fizetni.


  Holnaptól én is gumicsizmával és hulladék fóliával fűtsek, mert úgyis a szomszéd lakásába száll a füst, és nem az enyémbe?

 • 2010.01.22 09:34:28Szsrobert

  Tamás!
  Kérd meg az ide író elégedett gázautó-használókat, ajánljanak neked jó szakembert.

 • 2010.01.22 09:36:19Beck Tamás

  littlerock, én is irigykednék, éppen azért mert csak rossz tapasztalataim voltak :) Illetve ez így nem pontos, volt egy ismerősöm, aki 1,3-as Swiftbe rakatott gázt, és neki tökéletesen működött. Rá is irigykedtem :D

 • 2010.01.22 10:42:19Répuszka

  robincook:
  "Egy gázos kocsiban még a levegő is más. Legyen benne akármilyen rendszer szívhatod a gázt te is."

  Sztem neked életedben nem volt közöd a gázos autókhoz. Legalábbis erre enged következtetni, az az égbekiáltó hülyeség, amit leírtál. Nem gondolod, hogy emberek járnának gázüzemű autóval, ha az utastérbe is szivárogna a gáz... :D Lehet, hogy neked lehetett érezni az utastérben, de akkor valami NAGYON kókler helyen szereltetted be.

 • 2010.01.22 10:59:37Répuszka

  zsotyek:
  "Ki az a hülye aki egy Audi A8 4.2 benzinest átfog alakíttatni gázüzeműre? No ilyet nem fogtok találni."

  Elmondom neked, hogy ahová járok tankolni, ott a kutasnak egy (nem fogod kitalálni...) Audi A8 4.2 Quattroja van, gáz üzeműre átalakítva :) A kút Vecsésen van,az Üllői úton. Persze nem ez a jellemző, de van...
  Viszont már láttam olyan Audist, aki 3000-ért tankolt a Molkúton benzint...Ennyit a felvágásról, meg "énnekemAudimvanám" emberekről.

 • 2010.01.22 11:22:32Snake Plisken

  ZSOTYEK:

  Ameddig az emberek meghalgatják az ilyen demagógiát és azoknak a véleményét aki azzal kezd, hogy nem értek hozzá, de... addig én tudok olcsón tankolni...

  Szóval mindent bele, mehet a fikázás...

  Még egy apróság Benz-Audi, stb... nem csinál ilyet?

  Az audi egy előző szériás A4-ből csinált egy 700 lovas gépet a Nürbire, csak hogy nézegessék... Itt olvastam a TC-n... de nem mondom el senkinek. :-)

  Egyébként A4-es quattro audival járok, 2000Ft/100 km alatt tankolok (egy swift drágább, mindegy melyik)...

  De igazad van szar ez így... Lehet hogy kidobom a csába, mert eladni nem lehez egy ilyen olcsón fenntartható összkerékhajtású, prémium kategórás autót...

  Kicsit szégyellem is magam amiért lúzer vagyok... :-)

 • 2010.01.22 11:25:00Snake Plisken

  A8-on én is gondolkodtam, de mivel 4.2 az nehezebben melegszik fel, így mire odaérek valahova éppenhogy bekapcsolna a gáz, vagy be sem... így elvetettem... meg ugye segítettek a döntésben a vagyon/teljesítmény(170LE< big sucks)adó bevezetésével.

 • 2010.01.22 11:26:55Snake Plisken

  Egyébként volt a TC-n egy cikk egy H2-ről ami gázos... Az A8 példáján elindulva... Aki érdekel olvassa el.

 • 2010.01.22 11:41:38Hans Lopkowitz

  Van még egy megoldás, már Feri is megmondta: el kell menni az országból. Az mindig bejön.

 • 2010.01.22 11:51:28antika13

  NE VEGYETEK GÁZOS AUTÓT NEM JÓ!
  RÓKA JÓL LÁTOD. BE IS VAGYUNK ZÁRVA ÉS MEZTELENEK IS VAGYUNK, ÚGYHOGY VÁGD LE AZT A KURVA LAKATOT!

 • 2010.01.22 11:53:11antika13

  A legjobb érv elhangzott, azért járok hetes BMV-vel, mert megtehetem. Vegyen mindenki 7-es BMV-t. minimum 3lityis dízel motorral.

 • 2010.01.22 11:54:28antika13

  palalex!!!!!!!!!
  Én megveszem, ha a benzines üzemben nincs gond.

 • 2010.01.22 11:55:42antika13

  A gázüzemet azért találták ki mert olcsóbb. Nemis olyan rég még büntették is erősen.

 • 2010.01.22 11:57:37antika13

  Tehát figyelem, állam bácsi, nagyon rossz a gázzal autózók helyzete. kifizették az átalakítási költséget és csak a gond van vele. Tessék már lejjebb engedni az árát!

 • 2010.01.22 12:35:24Owerlord

  Nincs gázszag az autóban, még tankoláskor sem!

 • 2010.01.22 13:17:41G.GABOR

  A gázos autóval egy a baj, hogy ki vagy tiltva a mélygarázsból!

 • 2010.01.22 13:50:06www123456

  Chrysler Pacifica 2007, 4.0 L, 4x4, V6, 185 KW (253 LE). Városban 15 liter benzin/16 gáz (kb. 2560 ft/100km). BRC Plug & Drive gázrendszer. Nagyon nyomatékos, megy mint a repülő: 0-100-ig 6 mp alatt. A lényeg, hogy egy Audi Q7 kategóriás (de az is csak 3.0 TDI) verda fogyasztása 8.5 liter dízelnek felel meg. Konkluziót vonjátok le..

  Röhögök a dízeleseken (olajkályhásokon) akik itt mindenfélét összeírnak a gázról::)) Tiszta marhaság az egész!:))

  Hátrány: nagyon ritka az LPG kúthálózat. Aki azt mondja, hogy sűrű, az nem volt külföldön!

  Ha okos lenne a magyar (és nem megrögzött), akkor legalább 50% gázzal járna és nem lenne olyab BÜDÖS Budapest !!!

 • 2010.01.22 14:01:59www123456

  A szlovákok, lengyelek, balti államok sokkal okosabbak mint mi! Ott .35 - .45 euro gáz literje. Az államok támogatják a gázt tisztább környezetért!!!
  Nálunk a befolyt 'környezetvédő' kvóta pénzeket elnyelik a politikusok magán ügyei. Ez a tutti..

 • 2010.01.22 14:19:31Reppa

  ZSOTYEK

  Updateld magad:D A gázbeépitéssel nem veszik el a gyári garancia,továbbra is érvényes marad!

 • 2010.01.22 15:25:27littlerock

  www123456!

  a ritka kúthálózatra ott az internet, és az útvonaltervezés... pár perc alatt megvan ha egy kis rutint szerzel benne, a németeknél igen részletes honlap is van erről... sőt, a horvátok INA honlapja is elég jó, no meg manapság a kijelölt kutakat is könnyű megtalálni , mert a GPS is jó találmány.... szóval megoldható a dolog

 • 2010.01.22 18:47:05Répuszka

  A "BMV" az mi? :D Felénk BMW néven futnak...

 • 2010.01.23 06:38:19Atty V8

  Zsotyek ne vagánykodj a dizel BMW-del nem olyan menő.
  Én a dizel autókat spórolós gagyizásnak tartom, és 15 + millás gépeknél még ciki is. Nincs lé brenyára?

 • 2010.01.23 13:40:25www123456

  Szerintem mar senki nem olvassa ezt a hirt (mivel mar nem cimlap sztori), de megis hozzaszolok meg1x.

  Tulajdonkeppen a magyar mentalitassal van a baj. Mi az, hogy ciki 'ez' es ciki 'az'? A magyar nem egy racionalisan gondolkodo nep, inkabb pazarol mint az allat!! Raadasul bele fog dogleni a 30 eves hitelebe, viszont van egy vadonatuj meno BMW x6! Minnel dragabb az uzemanyag, annal menobb es igy tovabb..
  Hollandiaban es Nemetorszagban lattam Audi A8-osat, BMW 7-eket, Japanban meg 'echte' amerikai 4-6 literes allatokat gazositva es valahogy nem ciki.. Egy hatalmas motor blokknal az LPG meg sem kottyan! Viszont sporolok vele NAGYON SOKAT es elvezem a luxuskategoriat egy Ford Focus fogyasztasaval! Hat nem vagyok sajat magam ellensege..
  Tulajdonkeppen, ha a 4 literes Chrysler Pacificam elmenne huggyal, akkor huggyal autoznek, mert nem kerul semmibe! Nekem tenyleg nem lenne 'ciki', viszont nagyon orulnek!

  A dizel vonalat altalaban nagyon rossz iranynak tartom, kar, hogy ennyire elterjedt. Elhetetlenek tole a nagyvarosok! Ha egy dizel kocsi utan megyek telen nem tudom bekapcsolni a futest, mert budos!

  Szerintem a gazolaj hajokba es kamionokba valo! Raadasul a dizel motorok sokkal, bonyolultabbak mint az otto motorok. Ha pl. fuvokakat kell cserelni, akkor oda a 'nagy sporolasnak':)) Vitathatatlan: benzines motoros gepkocsit sokkal elveszetesebb vezetni mint egy dizelest!

 • 2010.01.24 10:33:51hátvágánygáz

  Nos tehát.
  Nekem Suzuki Ignisem van ami 7,5-8 litert fogyaszt benzinből 100-on vegyesen. (Ez ennyi, a gyári adat hazugság) Akkor ha én megyek 100 km-t benzinnel az jelenleg 8x317=2536 Ft. Gázzal számolva 9,5x175=1663 Ft.
  100 km-re vetítve tehát spórolok 873 Ft.-ot 100000 km-en meg 87300-at Mennyi egy gázszett? 250ezer? Akkor árulja már el nekem a cikk szerzője hogy jön ki, hogy a gázszett 10.000 km után már hozza az árát? Még 200000 km után sem éri meg...

 • 2010.01.24 15:13:33Répuszka

  hátvágánygáz:

  "100 km-re vetítve tehát spórolok 873 Ft.-ot 100000 km-en meg 87300-at Mennyi egy gázszett? 250ezer?"

  Ezt most nem mondod komolyan...Te hány éves vagy? Így már értem, hogy a sok hozzád hasonló analfabéta miért nem érti, hogy az emberek miért járnak gázzal. HÁT AZÉRT MERT MÉG A SZÁMOLÁS SEM MEGY Baz+ !!! Segítek... ;)
  Helyesen így lenne barátom:
  8*317=2536 ennyi benzinnel...
  9,5*175=1663 ennyi gázzal...
  Na akkor 100 kilóméteren spórolsz:
  2536-1663=873 HUF
  Eddig jó volt a számolásod...
  DE, ha 100 km-en spórolsz 873 forintot, akkor ebből következőleg 100.000 kilóméteren 1000*873 forintot, az meg felénk 873.000 HUF. Heee... barát, és mennyi egy gázszett? 250.000...?? Így azért már máshogy nézünk ki nem? :)
  Ha nem megy a számolás,akkor csináld így legközelebb:
  100 km-en-->873 HUF
  1 km-en-->873/100= 8,73 HUF
  100.000 km-en-->8,73*100.000= 873.000 HUF ;)

 • 2010.01.24 15:24:59Répuszka

  Abban viszont igazad volt, hogy 10.000 km alatt nem hozza vissza...mert, ha 8,73 HUF-ot spórolsz kilóméterenként, akkor a 250.000 -es gázszett pontosan 28.637 km alatt hozza be az árát.
  (Gy.k.: 250.000/8.73=28.637 km.)
  Azt meg ne is feszegessük, hogy van olyan gázkút, ahol már 169 HUF-ért lehet a gáznak literjét tankolni, akkor meg mégtöbbet spórolsz barát ;)

 • 2010.01.25 09:14:12zsotyek

  Atty V8!!!!!!! F@szikám olvass vissza!!!!!! Soha nem írtam, hogy BMW-m van. Ha jobban és figyelmesebben elolvasod az írásaimat kitértem rá, hogy Volkswagenem van, de mindegy. De tudjátok mit fikázzátok csak a BMW-t meg az Audit. Érdekes módon nézzük már meg egy Audi A6 3000 Tdi fogyasztását egy BMW 525-530 Dieses fogyasztását valamint vegyük figyelembe a lóerőt és a nyomatékot és ugye ez itt a lényeg a nyomaték!!!
  Ugyanakkor nézzünk már meg egy 3000cm3-es benzinmotor teljesítményét és fogyasztását és ugyanezt nézzük meg gázüzemnél is. Majd ha mind a három technikával rendelkeztél és huzamosan autóztál akkor nyílváníts véleményt és akkor fikázz egy 3000cm3 disel autót. Nem állítottam azt sem, hogy Audi A8-ban és BMW 7-es ben nem szereltek még gázt, de azért az ilyen autók tulajdonosainak nagy többsége nem fog /még akkor sem ha erre speciélis szervizek vannak/ buherálkodni. Azt nem állítottam, ha gyárilag gázüzemű lenne az autó, hogy nem fogadnám el, sőt ha jobban odafigyelsz azt írtam, hogy igen úgy elfogadnám. De utólagosan buherált autót nem. Nagyon sok itt az okos ember és még azzal sincsenek tisztában ha egy 95-ös benzinnel üzemelő autót akarok folyamatosan 98-100-as oktánszámu benzinnel üzemeltetni akkor a márkaszervízben a motorvezérlő elektronikát így kell behangolni. De ha általatok ez is hülyeség csak érdeklődjetek utána. Valójában aki a nélkül jár folyamatosan nagyobb okszámú benzinnel az egy idő után tapasztalhatja a motor károsodását is. Ugyanez érvényes a gázra is hiszen nem ugyanakkora az oktánszáma és a gyulladási hő és még sorolhatnám, mint a 95-ös benziné.

 • 2010.01.25 09:20:56zsotyek

  Atty V8!!!! Így továbra is az a véleményem, hogy a luzerek és kispénzüek ahogy ti írtátok 30 éves hitellel a hátuk mögött csak járjon gázzal. De majd akkor is így istenítse a gázt amikor egy 90-100 száguldó kamion hátúlról belérohan. Nekem ne mesélje be senki, hogy nem veszélyesebb mint a benzin vagy a diesel. Ja és fikázhatjuk itt egymást a báttyám Audi A6 3.0 Tdi alapból 230Le és valahol 400 és 500NM nyomatékkal rendelkezik. Ezt egy enyhe csiptuningal 300le-re felhzva meg lehet nézni mit tud az autó. Ja és folyamatos autópályás közlkedés mellett nem fogyaszt több gázolajat mint 8 litykó. No én inkább járnék ilyen autóval mint egy buherált szutyok gázossal amit nem lehet eladni ha már nincs rá igényünk. Olyan szar ez a diesel, hogy az európai autó gyárak 80%-ban diesel autótkat értékesítenek.

 • 2010.01.25 12:20:07Attiliano

  Nekem a jövő héten lesz beszerelve az Octaviaba a gáz. Mindenki úgy spórol ahogy tud. Ha ezért csórónak titulálnak egyesek hát legyen! Én megspórolom a magam kis 20-30ezer forintját havonta és azt a gyermekemre költöm. Engem ez boldoggá tesz, és nem törődöm a nyomatékkal és a száguldással. Volt dízel autóm is, nagyon meg voltam vele elégedve csak sajna jó szakembert nehéz találni. Most kipróbálom a benzin-gáz kombinációt és tisztán látni fogom, hogy számomra mi a megfelelő.

 • 2010.01.25 20:27:37csakez

  nekem csak gázos autóim voltak 3db skoda 3db suzuki /swift-wagon-sx4/20év alatt megtett km-er 546.000km nekem már bizonyitott szerelö: MOLNÁR AUTÓGÁZ PÁHI csak ajánlani tudom gyors, megbízható ÉRTENEK HOZZÁ !!!!!!!!

 • 2010.01.26 17:36:42www123456

  Egy okos állam bünteti a környezetszennyezést és díjazza a környezetbarát alternatívákat. LPG-ről kellene eltörölni a jövetéki adót (úgy mint a CNG-ről) és rápakolni a gázolajra és a benzinre arányosan!
  Már tényleg élhtetlen Budapest ezektől a büdős dízelektől, már nem is beszélve a "tüdőrák garantált" BKV Ikaruszokról!

 • 2010.01.26 17:41:03www123456

  Ja, ez a CNG jövedéki adó eltörlés NAGYON VICCES!:)) Hiszen nem is használja senki, akor minek???
  Magyarországon mindíg fordítva működik minden! Azért a "bezzegország"-tól sok mindent tanulhatnánk!

 • 2010.01.31 21:12:00Tomy61

  Csak úgy mellékesen megjegyzném, hogy a CNG és a LPG oktánszáma is 100 felett van. Nem teszi tönkre a motort a magasabb oktánszámú üzemanyag, ugyan is az oktánszám a kopogás állóságra utal (tessék utánaolvasni!). Pont ezért is lehet-sőt kell-a gázüzemhez nagyobb előgyújtást állítani, persze ahol lehet. Ahol meg nem lehet, ott a motorvezérlő a kopogás érzékelő szenzor segítségével a jellegmezőből úgy is utánaállítja. Mindjárt lesz megfelelő teljesítmény és fogyasztás. Ja és a gázüzemet támogató motorolajat kell használni, rá van írva a flakonra.

 • 2010.02.09 00:45:45_DanieL

  2009-es Fabia dual-t hajtok... szörnyű...
  10ezrenként szerviz, gázzal erőtlen (klímával vagy hidegben), hangos a motor LPG-vel mint az állat, 1/2 órás program a tankolás (kutas kijön, betöltő csatit ráteker, betöltőt rátesz.. aztán mire belemegy a 40 liter..).
  Az autó (1,4 16V) 95ös benzinnel 8, 98assal 7,5 literrel jár vegyesben (20% város, 40% autópálya, 40% országút), gázzal 9-11 a fogyasztás...
  Arról nem is beszélve, ha tele a gáztank és a benzintank a kocsi eleje az égnek áll a 100kg-tól a hátsó tengely mögött..
  Jah a másik... egy tank gázzal 380, max 400km a hatótáv.. röhej, mikor van olyan nap, hogy 5-600-at is mennem kéne.
  Na és még iszonyatosan büdös is a kipufogógáz.. nyáron a kocsiban leállításkor enyhe gázszag stb.
  Visszasírom az 1,7 CDTi mocit a G Astrámból...

  fujj fujj LPG

  Az autó menjen benzinnel, E85-tel, vagy hidrogénnel.. a többi vesszen!

 • 2010.04.13 15:16:31oroby

  Igen ez így van, de addig is mindenféleképpen megéri. 10000 km esetén 2 év alatt megtérül a befektetett pénz. Aki akar számoljon: www.furcsateam.hu/flash/szamol.html

  vagy további információk a www.furcsateam.hu oldalon.

 • 2010.06.21 13:21:58kisbubu78

  Sziasztok
  Suzuki 1,3 8v swift sedanom van DT GAS rendszerrel, és pótkeréktartályal. Pótkerék helyett defektspray-t hordok, és megmarad a csomi. Egy jól megválasztott rendszer, egy jó szerviz (nem lehúzós), 7-7,5l/100km-es átlag, és boldog vagyok hogy a fizetésemből még futja autózni, mert ebben az országban ez már lassan luxus 340forintos benzinárak mellett.A tankolás pár perccel több időt vesz igénybe, a kocsi picivel gyengébb, néha át kell nézetni a rendszert, de kérem, valamit valamiért!!! Ne csak a negatívumokat vegyük figyelembe!

 • 2010.08.08 00:42:02Sexmatch

  Hali!
  A dízelesek akkor magyarázzanak, amikor nekik kell elviselniük az elöttük menő másik olajkályhát füstokádás közben. Én LPG vel járok, de még soha, de soha nem éreztem gázszagot az utastérben, csak és csak kint, mikor tankolok és odadugom az orrom a tankolócsonkhoz, na ennyit erről. A fogyasztásom meg jobb, mint benzinnel akár 1-2 literrel is. A tankolás meg nekem úgy fél óra, hogy 15 kilóméterre kell mennem tankolni(szlovákia sohanemlétező országban max. 150 Ft (0.51 Euró, valahol 0.49 még mindig)...egyszerre ennyi...pusszfuck

 • 2010.08.08 00:58:21Sexmatch

  Az LPG-s autó még sokkalta kevesebbet fogyasztana, jobban menne, ha folyékonyan juttatnák a hengerekbe, csak nem tudom, hogy hol csinálják meg így.

 • 2010.11.11 16:20:25Megtért Richárd

  Üdvözlök mindenkit.
  Most fogom szereltetni a gázt, sajna csak mostanra bírtam félre tenni pénzt.
  Azt szeretném tőletek kérdezni, hogy hol tudok szlovákiában olcsón tankolni?
  Tudnátok mondani valami helységet esetleg pontos címet?
  Nem messze lakom a határtól, és úgy hallottam, hogy manapság van ahol olyan 105-110 ft körül is lehet tankolni, csak beljebb kell menni.
  Úgy mondták, hogy a határnál tudják hogy m.o. menyi a gáz, így itt drágábban adják.
  Ha tudnátok nekem segíteni, nagyon megköszönném.
  Írj létszi egy levelet a : mekis21@vipmail.hu e-mailcímemre, ha tudsz valami címet.

 • 2010.11.21 07:24:20meakzs

  Nekem 1.6 8v Volkswagen motoros kocsim van .
  Én 23000km.nél belerakattam ZAVOLI rendszer van benne ,és semmivel sem gyengébb mint benzinnel , DEBRECENBEN a sámsoni úton szerelték , TÖKÉLETESEN működik.

  Ja és tele van az ország GÁZOS kutakkal , nézzétek meg a HOLTANKOLJAK.HU honlapon , ja és 1-re több van belőlük.

 • 2011.12.12 11:27:39tcow

  Üdv!
  Esetleg friss tapasztalatok AUTÓGÁZ ügyben?

  Jelenleg 395 a benzin, 230 a gáz...

KeresésKeresés

IndapassIndapass

▴hirdetés