Ecclestone-t már nem érdekli a Saab

2010.01.26. 12:33

A Spyker maradt az utolsó jelentkező, amely még megveheti a Saabot, miután a Genii Capital és Bernie Ecclestone F1-mogul visszavonta közös ajánlatát.

f

A tárgyalások egyelőre folynak, de a Saab működésének leállítását sem függesztette fel a General Motors. A Genii Capital épp ez utóbbi tényt kifogásolva lépett vissza. „Úgy látjuk, a Saab leállítási folyamatának időzítése nem teszi lehetővé, hogy biztos üzleti alapként tekinthessünk az autógyártóra” – fogalmaz közleményében a befektetési alap vezetése. Így a Spyker ismét egyedül tárgyal a GM vezetésével, miután másodszor is módosított az ajánlatán.

Az elmúlt napokban terjedni kezdett a pletyka, amely szerint a Spyker és a GM között már megszületett a megállapodás, csak néhány részlet kidolgozása maradt hátra, de a híreket egyelőre mindkét fél cáfolta. Ugyanakkor megerősítették, hogy a döntés már nem húzódhat tovább: valószínűleg még a héten eldöntik, hogy mi lesz a Saab további sorsa, bezárják-e, vagy a Spyker megpróbálja újra működésbe hozni a gyártót. Úgy hallani, a felek olyan megoldást keresnek, amelyben a GM jelentős mennyiségű új Saab részvényt kapna, a svéd kormányzat részéről pedig 3-400 millió eurónyi hitelhez jutna a vállalat. Ebből a pénzből aztán finanszírozhatná az új 9-5-ös és a 9-4X bevezetését, és megnövelhetné a bevételeit annyira, hogy a következő két-három évet biztosan túlélje.

Ezt a forgatókönyvet teszi valószínűvé az a tény is, hogy a GM Mexikóban összerakott mintegy 200 darab 9-4X terepjárót, amelyekkel folytathatja a típus tesztelését, és felkészítését a premierre. Korábbi hírek szerint ez az a modell, amelyet a Spyker vezetése igazán vonzónak talált a Saab kínálatán belül: úgy vélik, egy ilyen nagy szabadidő-autóval világszerte jelentősen növelhetnék az eladásokat, és persze a svéd autógyártó profitját.

Úgy néz ki, most ismét a GM vezetőinél a labda: ők dönthetik el, hogy kitartanak a márka megszüntetése mellett, vagy adnak még egy esélyt a Saabnak a túlélésre.