Alfa Romeo sportkocsi a Pininfarinától

2010.01.29. 15:23 Módosítva: 2010.01.29. 16:04

A Fiat prémium-márkája ismét arculatának megújításához keres ötleteket. A munkára a három leghíresebb formatervező stúdiót kérték fel: a Stile Bertone, az Italdesign Giugiaro és a Pininfarina is elkészíthet egy-egy tanulmányt az Alfa pénzén, ahol bemutathatják, hogyan képzelik el a márka egy-egy jövőbeli modelljét.

pininspider

A Pininfarina mutatta meg először – igaz, még csak egy vázlaton – saját tanulmányát, amely a kétüléses Spider utódja lehetne. A formaterv élesen elüt az Alfa aktuális stílusától: egyszerű vonalvezetés és néhány határozott él jellemzi a formát. Nincsen komplikált, többrészes hűtőrács, csak egyetlen nagy nyílás, és egy végletekig egyszerűsített Alfa-pajzs. Az autó arányai persze nagyon messze állnak a sorozatgyártású Alfákétól: a hosszú orr, és a hátratolt kabin hátsókerék-hajtású autókat idéz.

A Pininfarina tanulmánya aligha kerül gyártásba, ennek ellenére fontos szerepet játszhat az Alfa Romeo jövőjének alakulásában. A jelenlegi Alfa modellek egy részének legkarakteresebb vonásai ugyanis hasonló koncepcióautókról származnak. A 159-es, a Brera és a Spider egyaránt egy 2002-es Giugiaro tanulmányautó arcvonásait viselik magukon, a MiTo viszont a házon belül tervezett, és eredetileg szintén csak tanulmánynak szánt 8C Competizione stílusjegyeit viseli magán. Az Alfa most hasonlóan hasznos ötletparádét vár, amelyből kihalászhatja a 159-es típuscsalád következő generációjának jellegzetes formai megoldásait.