Bentley-orrú nagykocsi Belső-Mongóliából

2010.02.02. 13:50 Módosítva: 2010.02.02. 16:16

A brit luxusautókat idéző hűtőmaszk költői túlzás: a kínai Huatai modellje csupán egy jól felszerelt középkategóriás szedán, négyhengeres dízelmotorokkal.

 

Újabb és újabb autógyárak bukkannak fel Kínában, meglepően korszerűnek látszó típusokkal. Most a Huatai nevű észak-kínai cég mutatta be B11 jelzésű modelljét, amely a módosabb kínai vásárlóknak próbál alternatívát kínálni a Buickokkal és az Audikkal szemben. A legfeltűnőbb részlet kétségkívül a Bentley hűtőmaszk, de ha jól megnézzük, más kölcsönvett megoldásokat is felfedezhetünk az autón. Az első fényszórók a leköszönő ötös BMW-t idézik, a farrész halványan a Mercedes S osztályéra emlékeztet, oldalról mi a Daewoo Epicát láttuk bele a formába, és nyilván húzhatók még más párhuzamok is, ugyanakkor másolatról hiba volna beszélni. Ráadásul azt sem mernénk kijelenteni, hogy a B11 taszító jelenség lenne, csak az önálló, markáns egyéniség hiányzik belőle, de ez sem ritka a kategóriában.

A műszaki részletekről egyelőre viszonylag keveset tudunk, de annyi nyilvánvaló, hogy szokványos, fronthajtású, orrmotoros modellről van szó. A motorválaszték ismeretlen eredetű, de helyben gyártott 1,5 és 2 literes turbódízel motorokból áll, amelyekhez ötsebességes manuális, vagy négysebességes automata váltót kínálnak. A gyártás júniusban kezdődik, és egyes források szerint terveznek európai exportot is, bár bizonytalan, hogy a nagy karosszéria, a kis dízelmotor és a kínai márkanév kombinációja képesek lenne-e vásárlókat vonzani.