Villany Nissan nyolcmillióért

2010.03.30. 17:42

Az új elektromos jármű már az idén kapható lesz, de az ára egyelőre csak állami támogatással tehető elfogadhatóvá.

A Nissan ma jelentette be, hogy Japánban 3,76 millió jenért, azaz valamivel több, mint nyolcmillió forintért dobják piacra első elektromos szériamodelljüket. A Leaf névre hallgató, alsó középkategóriás ötajtóshoz a szigetországban persze jóval olcsóbban juthatnak majd hozzá, akik valóban rászánják magukat a villanyautó-vásárlásra, az állami támogatás ugyanis mintegy egymillió jennel járul hozzá a vételárhoz – ez átszámítva 6 millió forint alatti árat jelentene. A Leaf állítólag 2011-ben megjelenik Európában és Észak-Amerikában is, de az országonként változó kedvezmények miatt nehéz megjósolni, hogy mekkora szám szerepel majd az árcédulán – a siker pedig elsősorban ettől függ.

A Leaf még így is egész jó vételnek tűnik mondjuk a Mitsubishi villanyautójához, az i-MIEV-hez képest, amely majdnem kétmillió forinttal lenne drágább, ha itthon is elérhető lenne. Ugyanakkor korlátozott hatótávolsága miatt nagyon behatárolt, hogy mire használható: leginkább flottamegrendelők érdeklődésére lehet számítani, amelyek nagy városi autóparkot tartanak fenn, hiszen egy ilyen cégnél akár meg is térülhet a magas vételár a benzinnél vagy a gázolajnál olcsóbban beszerezhető villamos energia használatával.

A Nissan azt tervezi, hogy már az első 12 hónapban 6000 példányt ad el a Leafből csak Japánban, ami nem különösebben ambiciózus terv – más, hasonló használati értékű modellekből havonta több fogy ennél –, de a típus árát ismerve abban sem lehetünk biztosak, hogy akad havi 500 érdeklődő. A Leaf mindenesetre már áprilistól megrendelhető lesz, igaz, csak decemberben kezdik meg a gyártását.