Mégis kell az új autó a népnek

2010.04.17. 10:47

Az idei év eddigi autóeladási statisztikái alapján kifelé evezünk a válságból. Legalábbis európai szinten, hiszen az első negyedévben 9,2 százalékkal több új autót helyeztek forgalomba az Unióban tavalyhoz képest.

A legnagyobb növekedést Portugáliában érték el, ahol majdnem felduplázták a márciusi számot - 87 százalékkal több autót értékesítettek, mint egy évvel korábban. Nem ok nélkül jött meg az autóvásárlási kedve a portugáloknak, jelentős állami támogatás jár náluk a régi autó lecseréléséért.

Magyarországon ezzel ellentétben sajnos még nem látni a gödörből felfelé vezető ösvényt, márciusban 53 százalékos visszaeséssel változatlanul a lista utolsó helyéről szemléljük a többi tagország fellendülését. Az egyetlen reménysugár a javulásra, hogy a legalább tendencia felfelé tart, februárban ugyanis még 57,9 százalékon állt ugyanez a mutató. Kétségkívül csúnyák ezek a számok, bizakodásra semmiképp nem adnak okot, de lehet, hogy a realitáshoz közelebb állnak, mint az elmúlt évek nagy tüdővel fújt léggömbjéből eredő hamis sikerszériák.