Volkswagen lesz a Suzuki Splashből

2010.04.19. 13:10

Az a hír járja, hogy a VW-Suzuki házasság Volkswagen-jelvényes japán autókkal kezdődik. Legalább az egyik alighanem Esztergomban készül majd.

A Volkswagen nemrég megvette a Suzuki részvényeinek 19,9%-át, de mire a közös fejlesztések beérnek, akár 3-4 év is eltelhet. Úgy tudjuk, az együttműködés első látható eredménye az lesz, hogy a Suzuki több modellje is megjelenik a Volkswagen kínálatában. Olyan típusokról van szó, amelyekhez hasonló a VW-nél nincsen: a Jimny miniterepjáró, a Splash és az SX4 következő generációiról. A Suzuki számára nem idegen az efféle bérmunka: a felsorolt három modell közül kettőt most is gyártanak egy-egy konkurens számára: a Splash módosított orral kapható Opel Agilaként is, az SX4-et pedig Fiat Sedici néven is forgalmazzák Európa nagyobb részén.

Úgy tudjuk, a dolog egyelőre csak egy irányba működik majd, a Volkswagen nem tervezi átadni saját platformjait a Suzukinak, pedig a japánok jó hasznát vennék néhány nagyobb típusnak, mondjuk a Passat vagy a Golf padlólemezének felhasználásával.