Új emeletes busz Londonnak

2010.05.18. 17:01

A 2012-es olimpiára használatba veszik az új, takarékosabb és világosabb utasterű emeletes buszokat. Itthon is követhetnénk a jó példát.

A klasszikus AEC Routemaster, az eredeti londoni emeletes busz öt éve vonult nyugdíjba, és ma már csak két nosztalgia-útvonalon használják, de a helyettük bevezetett csuklós buszokkal a közönség nem maradéktalanul elégedett. Így London jelenlegi polgármestere, Boris Johnson még a 2008-as választások hevében beígérte a lakosságnak az emeletes buszok új generációját. Mostanra el is fogadtak egy tervet: a New Routemaster flottát a Wrightbus nevű észak-ír üzemben gyártják le, a képen látható formában. Az új emeletes kifejezetten érdekes jelenség: legömbölyített sarkaival halványan emlékeztet az eredeti Routemasterre, de hatalmas üvegfelületeivel és LED-es fényszóróival egyértelműen korszerű autóbusznak számít.

A tervek szerint két év múlva kezdik szolgálatba állítani az új buszokat, amelyek visszaállítják a városkép egyik jellegzetes látványosságát Londonban.