Mi a recesszióban is sokat autózunk

2010.05.24. 07:29

A válság ellenére is tovább nőtt az autóval rendelkező háztartások száma az elmúlt 2 évben – közölte a Robert Bosch Kft. a Medián országos kutatási tanulmánya alapján.

A Bosch először 2008-ban készítetett reprezentatív felmérést a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézettel a magyar lakosság autóhasználati és –javíttatási szokásairól. A kutatást 2010. elején megismételték: a felmérés rámutatott arra, hogy a recesszió ellenére a háztartások közel fele saját tulajdonú gépjárművel rendelkezik. Egyre több fiatal vezet kocsit, népszerűek a Magyarországon gyártott autók, és egyre többen fordulnak független, kis autószervizhez. Míg 2008-ban a háztartások közel ötvennyolc százalékának nem volt saját autója, 2010-re ez a szám ötvenötre redukálódott.

A kocsival rendelkezők aránya különösen a vidéki városokban, a fiatalok körében és az alsó középosztályban nőtt az elmúlt két évben. Ez azt is mutatja, hogy a gépkocsi mennyire fontos szerepet tölt be az emberek életében. Hiába növekednek folyamatosan az üzemanyagárak, a tulajdonosok semmi pénzért nem mondanak le autóik használatáról.

A legnépszerűbb modellek a Magyarországon gyárral is rendelkező márkák. A Suzuki és az Opel gépjárművek teszik ki a használt autók több mint kétharmadát. Mindemellett visszaesett a keleti gyártmányú gépkocsival rendelkezők aránya.

A Medián kutatása alapján az autókat egyre kevésbé javíttatják márkaszervizekben az autótulajdonosok. Csökkent, de még mindig az emberek közel tíz százaléka otthon, saját maga szerelget. A szervizek esetében az autótulajdonosok számára a minőségi alkatrészek jelentenek teljes garanciát – a legtöbben teljes körű szolgáltatásokat várnak.

A kutatás szerint a Magyarországon 90 autószerelő műhellyel jelen lévő Bosch Car Service hálózata megőrizte piacvezető pozícióját. Ők a legnépszerűbb hálózat Magyarországon: a megkérdezettek körében több mint kétszer annyira ismert, mint a dobogó második helyén szereplő konkurens autószerviz. Összesen hét szervizhálózatot említettek a kutatásban résztvevők.