Jövőre érkezik az 1-es BMW M változata

2010.06.04. 10:56

Fotót, videót már mutattunk arról, hogy a Nürburgringen tesztelik, de most hivatalos forrásból is megerősítették, hogy lesz M-es változat az 1-es BMW-ből.

Biztosabb helyről nem is érkezhetne az információ: Dr. Kay Segler, a BMW M GmbH igazgatója nyilatkozott a Nürburgringen rendezett 24 órás versenyen, hogy a legkisebb BMW-t is kezelésbe vették, és 2011 második negyedévében már kapható is lesz a fejlesztés eredménye.

Nagy kérdés, hogy mi lesz a neve a sűrített lóerő-koncentrátumnak, amely az időközben kultusszá vált első M3-as szellemiségét vélhetően jobban megközelíti majd, mint az aktuális M3. Az M1 típusjelzés ugye egy olyan autóhoz tapad, amelyhez a legtöbben áhítattal közelítenek. Nem valószínű, hogy egy rozsdás csavarhúzóval lepattintanák róla a feliratot, hogy átragasszák egy pöttöm kis méregzsákra, bármennyire is érdekesnek ígérkezik az. Feltehetően nem marad más választás, mint a M135i – ezt a megoldást láttuk már a bajoroknál, az M535i esetében.

Kiváncsian várjuk azt is, hogy a gyengének nem mondható, 306 lóerős, sorhatos turbómotort mennyire húzzák fel az M változatban. Szükség lesz néhány pluszlóerőre, hogy megfelelő távolságban tudják elhelyezni az új modellt a 135i-től, de a sokszor emlegetett vezetési élményt valószínűleg inkább a futómű megfelelő hangolása és az egész csomag filozófiája adja majd.

Az aktuális 1-es már jócskán a modellciklusa második felében jár, ezért furcsa, hogy ilyen sokáig halogatták a döntést, és csak jövőre érkezik az M változat. Így bármennyire is a fiatalabb vásárlókat célozzák meg vele, nem kizárt, hogy a Focus RS500-hoz hasonlóan gyűjtők csapnak majd le a kis darabszámban gyártott autóra.