Aston Martin invázió lesz Le Mans-ban?

2010.06.08. 08:23

Meglepetésnek számított már az is, hogy az Aston Martin az LMP1 kategóriában egyáltalán autót indított tavaly a Le Mans-i 24 órás versenyen. Ezek a prototípusok jelentik a hosszú távú versenyzés királykategóriáját, amelyet jellemzően nagyobb autógyárak által pénzelt csapatok uralnak. Azt viszont végképp senki nem gondolta volna, hogy az eddig a Lolától vásárolt karosszéria helyett jövőre teljesen saját konstrukcióval állnak rajthoz.

2005-ben tért vissza a neves angol autógyár a motorsport világába. Azóta sikeresen gyűjtik a kupákat, mégpedig egyre több kategóriában. Tavaly Le Mans-i abszolút győzelmük ötvenedik évfordulóját azzal ünnepelték, hogy elindítottak egy Lola karosszériás LMP1-est a DBR9 V12-es motorjával. Annyira jól sült el az ötlet, hogy az autó idei szereplésétől függetlenül jövőre teljesen saját tervezésű prototípust szeretnének rajthoz állítani.

Ambiciózus tervet vázoltak fel az angolok. Egyből négy autót építtettnek a 2011-es versenyre a Prodrive-nál, ahol az eddigi Aston Martin versenyautók is készültek. Ebből kettőt gyári színekben indítanak majd, kettőt pedig privát csapatoknak adnának el. A rákövetkező évben még két autót gyártanának le, szintén privátoknak. Mielőtt azonban a hat LMP1-es Aston Martin 2012-es esélyeit latolgatnánk, előbb megvárnánk a jövő heti verseny eredményét – meg persze a szabályok esetleges változásait.