Egyforma színű taxik Budapesten?

2010.06.16. 15:00

A busz kék, a villamos sárga, a troli piros, a HÉV zöld, ezt minden fővárosi gyerek tudja – és a taxik is beállhatnak a sorba.

Egyelőre csupán javaslatról van szó, amely a Fővárosi Önkormányzat városarculati tanácsnokától, Bojár Iván Andrástól származik. Eszerint az egységesebb összkép kedvéért rendeletben köteleznék a taxik üzemeltetőit, hogy szabványos színekre fessék autóikat. A javaslat a színösszeállítást is tartalmazza: ha megszületik a rendelet, a bérautók kötelező jelleggel feketék lennének, de a jobb láthatóság érdekében a tetőt sárgára kellene fényezni.

Ha jól átgondoljuk az elképzelést, az átlagos utas számára kifejezetten előnyös is lehetne: sokkal egyszerűbb lenne azonosítani a szabványos színű taxikat, mint manapság, amikor a bérautók bármilyen színűek lehetnek - kivéve néhány társaság többé-kevésbé egységes flottáját.

Egyáltalán nem biztos persze, hogy az ötletből lesz is valami, hiszen az őszi választások során lecserélődik az Fővárosi Önkormányzat vezetése, és a hatalomátvétel során könnyen elkallódnak az efféle kezdeményezések, de az az érzésünk, ez a külföldön már jól bevált megoldás Budapesten is működhetne.