Újra népautó a Volkswagen Bogár?

2010.06.26. 07:17

Képzeljük el, hogy a New Beetle nem drága divatcikk, hanem az, amivel az ős-Bogár a hírnevét szerezte: olcsó, stílusos kisautó. Egy brazil formatervező, Eduardo Oliveira annyival jár előttünk, hogy fel is vázolta, hogy képzelné el a tömegeknek szánt stílusos kisautót.

A tervező érzésünk szerint jól ragadta meg a lényeget. Meghagyta az eredeti stílusjegyek közül az igazán jellegzeteseket: a gömbölyű farrészt, az ablakvonal ívét, a motorháztető formáját, de még az egy szem nagy kerek műszert is a belső térben, így a virtuális térben létező autó tökéletesen hozza az egykori európai, észak-amerikai, mexikói és brazil népautó karakterét. Ugyanakkor messze nem tűnik olyan feleslegesen helypazarlónak, mint a New Beetle. Van belőle ötajtós kivitel is – mármint tisztán elméletben – ami családi autóként is használhatóvá tehetné, és fekete lökhárítós spór-változat is, vékonyabb pénztárcájúaknak.

Igazán szép fordulat volna, ha a Volkswagen tervezői elkérnék az ötletet Oliveirától, és megvalósítanák, de erre eléggé kicsi az esély. Az aktuális pletykák szerint a gyáriak már dolgoznak egy New Beetle utódon, ami a jelenleginél sportosabb jelenség lesz, de semmiképp sem tér vissza a népautós gyökerekhez. Ezt a szerepet sokkal inkább az arctalan, de épp ezért senki számára nem zavaró Golfok és Polók viszik tovább.