A Toyota Supra visszatér?

2010.07.31. 07:18 Módosítva: 2010.10.16. 12:13

A japánok megtették az első lépést, ami a legendás sportkocsi feltámasztásához szükséges.

eltennivalo 068

A Nissan GT-R mellett alighanem a Toyota Supra utolsó generációja a 90-es évek brutális japán sportgépeinek legismertebbje. Az ok egyszerű: egy Corvette vagy egy kis Ferrari dinamikáját nyújtotta már gyári állapotban is, de elég olcsó volt, hogy jó tuningalany váljék belőle. Soros hathengeres motorja pedig elképesztő tartalékokat rejtett: léteznek belőle 1200 lóerő körüli példányok is. A Toyota ennek ellenére 2002-ben utód nélkül nyugdíjazta a típust, sőt, még a típusnév védjegy-bejegyzését is hagyta lejárni 2006-ban. Most azonban úgy döntött a cégvezetés, hogy feltámasztja a legendás sportkocsit. Szerencséjük volt, a típusnevet nem védette le senki más, így visszaszerezhették a hozzá kapcsolódó jogokat – azaz nincs elvi akadálya, hogy a Supra újjászülessen.

A cég elnöke, Akio Toyoda állítólag már kiadta az utasítást az új típus fejlesztésének megkezdésére is, így hamarosan elkészülhetnek az első prototípusok. Arról, hogy a jól csengő név miféle autóra kerül, egyelőre csak pletykákat hallani: egyes hírek szerint hibrid hajtású modellről lenne szó, amelynek azonban a benzinmotorja is legalább 400 lóerős lesz, és a villanymotort lényegében a teljesítmény időleges növelésére használja majd, hevesebb gyorsításoknál. Így a vetélytársakhoz képest takarékos lehet, ugyanakkor teljesítményben nem maradna el azoktól.

auto/TOYOTA/CELICA SUPRA 1982-1986/XLARGE/01fs

A Supra név önmagában persze nem garancia semmire: ahhoz, hogy az elődjéhez hasonló kultusz-autó váljon belőle, megfizethetőnek és villámgyorsnak kellene lennie, nem olyan elérhetetlen gépcsodának, mint a Lexus LF-A.