Kibelez a rozsdás Bentley

2010.09.21. 12:23

Egy visszahívás a tömeggyártóknak is kínos, hát még egy olyan cégnek, amely elvileg tökéletes járműveket készít. Amerikában azonban nem kivételeznek a hatóságok: 596 Bentley Argane, Brooklands és Azure visszahívására kötelezték a luxusautó-gyártót, méghozzá a berozsdásodó orrdíszek miatt.

A Bentley szárnyas B betűjéhez hasonló szobrocskákat már évtizedek óta csak úgy szabad autóra szerelni, ha az egy balesetben garantáltan nem okoz semmilyen pluszsérülést. Ezt a britek úgy oldották meg, hogy az orrdísz már viszonylag kis erővel visszatolható a motorháztetőbe, de kiderült, hogy a becsukódásért felelős mechanika az érintett, 2007 és 2009 között gyártott autókon néhány év alatt mozdíthatatlanra rozsdásodhat. Így viszont – elvben legalábbis – a dísz súlyos sérüléseket okozhat egy elgázolt gyalogosnak. A gyáriak szerint még nem fordult elő ilyesmi, de ez nyilván inkább annak köszönhető, hogy az annak idején 100 millió forintnál drágábban árult autókból nagyon kevés készült, és ezek egy jelentős részét is profi sofőr vezeti.

Valószínű, hogy a szervizek gyorsan és profi módon próbálják majd kijavítani a hibát, hiszen csak így van esélyük megtartani a vásárlóikat, de ez legfeljebb enyhítheti a kárt, amely a márka hírnevét érte.