Természetvédelmi területen terjeszkedik az Audi Győrben

2010.09.23. 14:18

Ami új: Orbán Viktor és Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke a mai napon bejelentette, hogy a németek 900 millió eurós beruházással bővítik győri üzemüket, ami közvetlenül 1800 új munkahelyet jelent. Stadler szerint a beszállítókat és a szolgáltatókat is beleértve több mint tizenötezer embernek biztosít munkát a bővítés.

És hogy az eredeti hírt is megtudja, aki nem olvasta tegnap:

Az Audi augusztusban vásárolta meg nettó 5,2 milliárd forintért a Honvédelmi Minisztériumtól azt a volt lőteret, amelyen a beruházást tervezik. Egyetlen szépséghibája a gyárbővítésnek, hogy a terület a Natura 2000 hálózat része.

Jelenleg ötezer-hatszázan dolgoznak a győri Audi-üzemben, ahol a motorgyártás mellett TT Coupék, Roadsterek és A3 kabriók összeszerelése folyik. Lehet vitatkozni arról, hogy mekkora a külföldi munkavállalók aránya a gyárban, de a régiónak eddig mindenképpen előnyére vált az Audi tevékenysége.

Visszatetszést kelthet azonban augusztusi telekvásárlásuk, amit nem csak környezetvédők kritizáltak. A kétszáz hektáros területet, amely korábban lőtérként szolgált, úgy vették meg a németek, hogy egyidejűleg megkezdődött a természetvédelmi terület átminősítése a tervezett beruházáshoz. Úgy tűnik, a döntéshozók biztosak a dolgukban, hiszen októberben már meg is kezdenék az építkezést a jelenlegi gyár és a lőtér közötti területen, s ehhez nem szükséges különleges engedély. A nagyobbik telekrész kivonásához a Natura 2000 hálózatból brüsszeli döntésre lenne még szükség, ezt pedig kiemelt közérdekkel, például munkahelyteremtéssel lehet igazolni.

Az új üzemmel 2013-tól évente 125 ezer autó kibocsátására lesz alkalmas a győri Audi, és az összeszerelési tevékenység teljes értékű autógyártássá bővül, ami magában foglalja a karosszériaelemek gyártását és a fényezést is. Legnagyobb darabszámban a hírek szerint egy jelenleg fejlesztés alatt álló szedánt készítenének, amely az A3 alapjaira épülne, s elsősorban az amerikai és a kínai piacon árusítanák.