Hírek Hírek

Természetvédelmi területen terjeszkedik az Audi Győrben

2010.09.23. 14:18 - MTI, Hírszerkesztő

Ami új: Orbán Viktor és Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke a mai napon bejelentette, hogy a németek 900 millió eurós beruházással bővítik győri üzemüket, ami közvetlenül 1800 új munkahelyet jelent. Stadler szerint a beszállítókat és a szolgáltatókat is beleértve több mint tizenötezer embernek biztosít munkát a bővítés.

És hogy az eredeti hírt is megtudja, aki nem olvasta tegnap:

Az Audi augusztusban vásárolta meg nettó 5,2 milliárd forintért a Honvédelmi Minisztériumtól azt a volt lőteret, amelyen a beruházást tervezik. Egyetlen szépséghibája a gyárbővítésnek, hogy a terület a Natura 2000 hálózat része.

Jelenleg ötezer-hatszázan dolgoznak a győri Audi-üzemben, ahol a motorgyártás mellett TT Coupék, Roadsterek és A3 kabriók összeszerelése folyik. Lehet vitatkozni arról, hogy mekkora a külföldi munkavállalók aránya a gyárban, de a régiónak eddig mindenképpen előnyére vált az Audi tevékenysége.

Visszatetszést kelthet azonban augusztusi telekvásárlásuk, amit nem csak környezetvédők kritizáltak. A kétszáz hektáros területet, amely korábban lőtérként szolgált, úgy vették meg a németek, hogy egyidejűleg megkezdődött a természetvédelmi terület átminősítése a tervezett beruházáshoz. Úgy tűnik, a döntéshozók biztosak a dolgukban, hiszen októberben már meg is kezdenék az építkezést a jelenlegi gyár és a lőtér közötti területen, s ehhez nem szükséges különleges engedély. A nagyobbik telekrész kivonásához a Natura 2000 hálózatból brüsszeli döntésre lenne még szükség, ezt pedig kiemelt közérdekkel, például munkahelyteremtéssel lehet igazolni.

Az új üzemmel 2013-tól évente 125 ezer autó kibocsátására lesz alkalmas a győri Audi, és az összeszerelési tevékenység teljes értékű autógyártássá bővül, ami magában foglalja a karosszériaelemek gyártását és a fényezést is. Legnagyobb darabszámban a hírek szerint egy jelenleg fejlesztés alatt álló szedánt készítenének, amely az A3 alapjaira épülne, s elsősorban az amerikai és a kínai piacon árusítanák.

KeresésKeresés

IndapassIndapass

Totalcar áruház

axiális csukló, vezetőkar
AUDI A4 Avant 1.8 T Kombi 2002-2004
5124 Ft
tömítőgyűrű, főtengely| tömítőgyűrű, vezérműtengely
AUDI A4 3.0 TDI quattro Kabrió 2006-2009
990 Ft
fékbetét készlet, tárcsafék
AUDI A4 3.0 TDI quattro lépcsőshátú 2008-2013
20474 Ft
További termékek »

Totalcar Magazine

The latest example of
Eastern ingenuity
There’s no need to despair even in the middle of the heaviest rainfall if the windscreen wiper conks out. Save the day with the help of a piece of string and an indefatigable passenger.