2010.10.10. 14:01

Nem egyértelmű, hogy egy visszahívási akció árt vagy használ az adott autógyártó hírnevének. Szkeptikusok szerint alááshatja a márka minőségébe vetett hitet, az aggódó tulajdonos viszont nyugodtan dőlhet hátra a karosszékben: gondoskodik rólam az anyavállalat. Ezúttal nem nagyon mérlegelhettek a németek – a BMW-knél a fékszervó szivároghat, a Mercedeseknél a kormányrásegítő.

A bajorok visszahívási akciója a V8-as és V12-es motorokkal szerelt BMW-ket, illetve Rolls-Royce-okat érinti: a nagyobb, 5-ös, 6-os és 7-es sorozatú modelleket, valamint minden 2002 utáni Phantomot. Szivároghat a fékrásegítő vákuumdobja, ami akár a szervóhatás megszűnését is okozhatja – magyarul férfiasabban kell nyomni a pedált, hogy megálljon az autó. Világszerte 345 ezer autót rendelnek vissza ingyenes javításra.

A Mercedesnél mindössze 85 ezer 2010-es C osztályú, illetve E osztályú kupé és kabrió tulajdonosát invitálják soron kívüli vizitre. Ezeknél a kormányszervó olaja folyhat el, ami akár a kormánymű tönkremenetelét is okozhatja. Ilyenkor irányíthatatlanná válik a jármű, de egyelőre nincs hír arról, hogy emiatt baleset történt volna.