Szuper-traffipaxot fejleszttet az EU

2010.11.05. 11:12

Az új közlekedésellenőrző eszköz nem csak a gyorshajtókat szűrné ki, de a füstölő autókat, a bekötetlen utassal közlekedőket és a kis követési távolságot tartókat is, méghozzá külső segítség nélkül. Így hamar visszajöhet a fejlesztés támogatására költött 8,2 millió eurónyi EU-s pénz.

A szerkezetet egy finn cég kezdte kifejleszteni, és bár pontos leírást egyelőre nem adtak a szerkezetről, annyit azért elárultak, hogy a szerkezet az automata kamerák mellett drótnélküli internet-kapcsolatot is használ – ezen át küldi a képeit a rendőrségnek – azaz a szerv távolról is bírságolhat. Még nem tudjuk, hogy a rendszer mennyire intelligens, pedig ez a fejlesztés igazán érdekes része – vajon hogyan válogatja ki a gép, hogy mely felvételeken látható valami szabálytalanság.

A Super Speed Camera nevű készüléket egyelőre egy kéttengelyes utánfutóba pakolták össze a teszteléshez, és meglehetősen feltűnő a tetejéből kimeredő, négy kamerát tartó állvánnyal. Jelenleg még csak néhány prototípus létezik, ezeket Németországban, Ausztriában, Franciaországban és a finn Tamperében tesztelik, de a fejlesztők azt ígérik, hogy 2013-tól már élesben is használhatják a szabálytalan autósokra vadászó készüléket.

Valahogy az az érzésünk, attól kezdve, hogy működésbe lép az új típusú készülék, a fejlesztést végző mérnökök és hozzátartozóik megállás nélkül csuklanak majd.