Kisautóval bővít a Dacia

2010.11.08. 16:25

A legolcsóbb Fiat Panda változatok versenytársa lehet a Citadine néven emlegetett újdonság. A Dacia filozófiának megfelelően kipróbált – mondhatni levetett – alkatrészekből állítják össze, de árban alávág az egész piacnak.

Úgy hallani, az A szegmensbe sorolható modell alapját a Twingo – azaz ezen keresztül a Clio második generációja – adja majd, azaz a Daciánál él túl az öreg, de egyszerű és minimális költséggel gyártható platform. A jármű csak egyféle, méghozzá ötajtós karosszériával készül majd, azaz méretben és használati értékben egyaránt a Fiat Panda, a Suzuki Alto, a Toyota-PSA hármasikrek és a Chevrolet Spark közvetlen ellenfelének számít majd a típus. A motor is régi ismerős, ugyanaz az 1,2 literes négyhengeres, amelyet még a Twingo első generációjában vetettek be először és a jelenlegi változatban is megtalálható.

A lényeg ennél a modellnél is az árcédula – ezzel valószínűleg nem is lesz baj, ha az 5000 eurós, azaz alig több mint 1,3 millió forintos célkitűzés merész túlzásnak is tűnik. Valószínűbbnek tartjuk, hogy itthon az 1,7–2 millió forintos sávba esik majd a Citadine, ami még mindig hihetetlenül alacsony a konkurensek 2,2–2,5 milliós miniautóihoz képest. Úgy tudjuk, az új modell egy ideje már fejlesztés alatt áll, így 2012-ben piacra is kerülhet, komoly fejfájást okozva ezzel a konkurenseknek.