A bioüzemanyag árt a környezetnek?

2010.11.11. 10:30

A természetvédők szerint a növényekből előállított üzemanyagok többet ártanak a környezetnek, mint használnak. Ezek szerint kőolajat égetve jobban járunk, mint alkohollal vagy biodízellel?

A drámai állításokat egy tanulmány tartalmazza, amelyet európai környezetvédő szervezetek rendeltek meg. Az irat az EU 2020-ig megvalósítandó terveit elemzi és kritizálja, amelyek a bioüzemanyag-felhasználásra vonatkoznak. A tervek szerint ugyanis 9,5%-ra kellene növelni a bioüzemanyagok mennyiségét, és ennek a 90%-át élelmiszernövények feldolgozásából fedeznék. Ebből kiindulva a tanulmány azt állítja, hogy a következő 10 évben Belgium alapterületének kétszeresét kellene Európában művelés alá vonni, és ezt a területet nyilván ugyanennyi erdő kiirtásával szabadítják majd fel. Így viszont elveszik ezen erdők légtisztító hatása, ami az elemzés szerint olyan mértékben növeli az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, mintha legalább 12 millióval nőne az autók száma Európában.

Az irat emellett kitér a természetes ökoszisztémák veszélyeztetettségére, sőt, az élelmiszernövények energetikai felhasználása kapcsán az afrikai éhezők számának várható növekedésére is. Mindezekre hivatkozva az elemzés hátterében álló szervezetek a bioüzemanyagokkal kapcsolatos tervek felülvizsgálatára szólítják fel az EU döntéshozóit.

A bioüzemanyagok körüli vita nem új keletű, és az az érzésünk, hogy ismét csak egy kissé egyoldalú helyzetelemzés született az egyik oldal véleményének alátámasztására. Nyilván a másik oldal sem marad adós: ők is elemeztetik a helyzetet saját szakértőikkel, akik persze más eredményre jutnak majd, és kezdődhet a számháború – a sötét és elkeserítő jövőkép küzdhet egy bioüzemanyaggal rózsaszínre festett szép új világ ellen. Az az érzésünk, az igazság valahol középen lesz.