A Ford kiszáll a Mazdából

2010.11.18. 13:21

Az amerikaiak a japán autógyár újabb részvényeitől szabadulnak meg, de azt ígérik, a több évtizedes együttműködés megmarad.

A Ford néhány éve még élet és halál ura volt a Mazdánál, de 2008 végén a detroiti vállalat kénytelen volt feladni a cég irányítását, és eladni korábbi 33,9%-os tulajdoni hányadából több mint 20%-ot. Ezek után további, kisebb részvénycsomagokat is eladtak, de 11%-ot megtartottak a Mazda részvényeiből – ebből a mennyiségből értékesítenek most további 7,5%-ot, ahogy a hivatalos közlemény fogalmaz, a Mazda üzleti partnereinek. A maradék 3,5% még mindig elegendő, hogy kapcsolatban maradjanak a Mazdával, és megtartsák a későbbi együttműködés lehetőségét – sőt, a Ford állítólag még így is a Mazda egyik legnagyobb részvényese marad – de egyértelmű, hogy a japán vállalat irányításába a közeljövőben aligha szólhatnak már bele.

A döntés persze érthető: a Ford az amerikai autóipar válsága miatt – amely már évekkel a hitelválság előtt megkezdődött – nyakig eladósodott, és bár csődeljáráson nem kellett átmennie, mint a GM-nek vagy a Chryslernek, minden felszabadítható dollárra szüksége van, hogy törleszthesse a kölcsöneit és folytathassa a fejlesztési programot, amelytől hosszabb távon is nyereséges működést várhat.