Mazda, Cosworth tuninggal

2010.12.02. 06:11

Sokan esküsznek rá, hogy a Mazda MX-5 már most tökéletes, de azért akadnak olyanok is szép számmal, akik keveslik a 160 lóerőt. Nekik kínál megoldást a BBR és a Cosworth, egy csinos mechanikus kompresszor képében.

A BBR már a korábbi MX-5-ösökhöz is kínált teljesítménynövelő készleteket, amelyek a maguk idejében meglehetősen népszerűek is voltak, és most a harmadik generációs roadstert is kezelésbe vették. Nem igazán komplikálták túl a probléma megoldását: egy Eaton MP62-es mechanikus kompresszort illesztettek a gyári kétlitereshez. Ez persze nem olyan egyszerű feladat, ahogy elsőre hangzik, így felkérték a Cosworth tervezőit, akik a legismertebb motor-specialisták közé tartoznak még ma is, hogy tervezzék meg a megfelelő szívórendszert a motor és a feltöltő közé.

A végeredmény ígéretes, legalábbis papíron: a BBR MX-5 motorja 235 lóerőt ad le 7130-as percenkénti fordulatszám mellett. Bár a dinamikai adatokkal egyelőre adós a cég, valószínű, hogy a könnyű roadster így akár 7 másodpercen belül eléri a 100 km/h-s sebességet, igaz, a nagyobb teljesítmény miatt nyilván nagyobb kihívást jelent majd úton tartani a gépet. A BBR 4995 angol fontért, azaz átszámítva mintegy 1,67 millió forintért kínálja a készletet, amelyet állítólag később otthon beszerelhető kivitelben, részletes leírással is kiadnak, így bárki, akinek elég helye és türelme van, maga is beszerelheti saját Mazdájába.