Rockton: igazi terepjáró VW Transporterből

2010.12.03. 18:40 Módosítva: 2010.12.03. 18:40

Összkerék-hajtás, magasított futómű, off-road gumik és masszív védőlemezek alul – ezt kínálja a Volkswagen furgon legújabb változata.

Az új gép, amely a Transporter Rockton nevet kapta, természetesen összkerék-hajtású – igaz, a Volkswagen személyautóiból ismert Haldex rendszert használja, amelynél nehéz terepen létezik jobb megoldás is – de ezen kívül a megerősített futómű és a 30 mm-es hasmagasság-emelés is segít, hogy az épített utakról letérve se akadjon el a furgon.

Alapkiépítésben ennyit kínál a Volkswagen, de ha valóban nehéz terepre készül valaki az autóval, akkor jól jöhet a Protective Package és az Expedition Package nevű extra is. Az előbbi tartalmazza a teljes alsó védőlemez-készletet: a motor, a váltó, az üzemanyagtartály, a hátsó futómű és a kipufogórendszer egy része alá is masszív fémborítás kerül. Az Expedition ezen felül 16 hüvelykes felnikre szerelt off-road gumikat és más áttételezésű váltót is tartalmaz. A Rockton kétféle motorral lesz kapható. Mindkettő ugyanarra a kétliteres TDI blokkra épül, a gyengébbik 140, az erősebbik 180 lóerős.

A Volkswagen ezzel a Transporter változattal új piacok felé próbál terjeszkedni. Egy ilyen furgonnal részint kiválthatók a nehéz terepen is közlekedő szervizautók, amelyek manapság általában a komoly munkaterepjárók közül kerülnek ki, de használható például mentőautónak, vagy egyszerű kisbusznak olyan környékeken, ahol még mindig gyakoriak a télen, vagy eső után nehezen járható földutak.