Kémfotókon az olcsó óriás-Volkswagen

2010.12.08. 14:08 Módosítva: 2010.12.08. 17:50

Évek óta folyik a találgatás, hogy milyen is lesz pontosan az NMS néven ismert nagy szedán. Úgy néz ki, egy szóval is könnyen jellemezhető: fantáziátlan.

Rég nem titok, hogy a Volkswagennél új nagykocsit fejlesztenek, méghozzá egy egyszerű és olcsó modellt, amellyel elsősorban Észak-Amerikában és Kínában tarolhat a gyártó. Az NMS elsődleges feladata az, hogy a Toyota Camry, a Ford Taurus és az amerikai Honda Accord vetélytársa legyen, azaz nem lehet sem kisebb, sem drágább, mint a konkurencia. Ez a gyakorlatban 4,9 méter körüli hosszt, és 20 ezer dollár – átszámítva 4,2 millió forint – körüli árat jelent.

Ha valaki abban reménykedett volna, hogy egy kicsit is érdekes külsejű modell lesz az NMS, az most csalódni fog. Lényegében nevezhetnénk egy túlméretezett Jettának vagy Polo Sedannak, és ezzel tökéletesen körül is írtuk a járművet. Az orr-kialakítás, az arányok, a részletek, minden apróság ismerős, csak a méretek nem stimmelnek. Ilyenkor kezdünk gyanakodni, hogy a VW formatervező részlegén halálos járvány pusztított, talán még évtizedekkel ezelőtt, és azóta szuperszámítógépek helyettesítik az emberi kreativitást: egy-egy tervet alakítgatnak méretre, szükség szerint.

Az NMS bemutatása 2011-ben esedékes, és semmilyen külseje ellenére, vagy talán épp ezért komoly eredményeket várnak a típustól a Volkswagen stratégái. Évente legalább 120 ezer példány eladását remélik Észak-Amerikában, de az sem kizárt, hogy ennél is jobban szerepel majd a helyben készülő típus. Ugyanakkor nem túl valószínű, hogy az autó Európába is eljuthat, hiszen mifelénk a kisebb, drágább, de igényesebb Passat eladására koncentrál a cég.