Bemutatták az új Toyota Yarist

2010.12.22. 14:30 Módosítva: 2010.12.22. 14:30

Nagyobb lett, mégis könnyebb, mint az elődje, és a tervezői szerint talán a férfiaknak is jobban tetszik majd. A Yaris harmadik generációja jövő tavasszal érkezik hozzánk.

A Toyota egyelőre csak Japánban leplezte le az új városi modellt, Vitz néven, ám eddig nem volt lényeges különbség a belpiacos, és az európai kivitel között, így nincs okunk feltételezni, hogy most másképp lesz. Az új modellt láthatóan igyekeztek jellegzetesebb stílusjegyekkel felruházni: a fényszórókat és a hűtőrácsot határozott V alakba rendezték, az övvonal meredekebb és határozottabb lett, és az első légbeömlő trapézformája is sportosabb karaktert sejttet.

Az adatok ugyanakkor mást mutatnak. Az új modellbe ugyanazok a motorok kerülnek, mint az elődbe: a jól ismert ezres, 69 lóerős háromhengeres és az 1,33 literes, 100 lóerős négyhengeres változatlanul kerül át az új generációba. Japánban lesz még egy 107 lóerős változat 1,5 literes motorral, a sportos RS-hez, de ezt – ahogy korábban – várhatóan most sem hozzák majd Európába. Ugyanakkor a hírek szerint 2012-re érkezik hozzánk a dízelmotoros kivitel, és várhatóan egy erősebb, alighanem turbófeltöltéses benzinmotorral is kapható lesz az új Yaris, de csak évek múlva. A japán kivitelt ötsebességes manuális, vagy fokozatmentes automata váltóval szállítják, bár valószínű, hogy Európában már hatfokozatú manuális váltóval is kínálják egyes változatait.

A karosszéria tovább növekedett: a hossza 3,88 méter, tíz centivel több, mint korábban, és a tengelytáv is pontosan 5 centivel hosszabb. Ugyanakkor 2 centivel alacsonyabb, és ugyanolyan széles, mint az elődje. A változásoknak köszönhetően a hátsó lábtér vagy 35 mm-rel nőtt – ehhez képest meglepő, hogy a karosszéria tömegéből sikerült 30 kilogrammot lefaragni, így a legegyszerűbb kivitel mindössze 1050 kilogrammot nyom majd.

Az új Yarist Japánban a napokban kezdik forgalmazni, de Európába csak a következő Genfi Autószalonra érkezik meg. A forgalmazás még később, várhatóan a nyár elején indul.