Óriásberuházásra készül az Audi

2010.12.28. 06:02

Az Audi a következő öt évben több mint 10 milliárd eurót, a magyar hazai össztermék (GDP) nagyjából 10 százalékának megfelelő összeget fordít fejlesztésre.

A luxusautó gyár hétfői bejelentése szerint 2011 és 2015 között összesen 11,6 milliárd eurót ruháznak be a gyártási technológia és a modellkínálat fejlesztésébe.

A cég nagyjából 5 milliárd euróból a németországi – ingolstadti és neckarsulmi – üzemeket modernizálja, jövőre 1 200 fővel bővíti az alkalmazotti állományt.

A legtöbb pénzt új modellek és újgenerációs – elektromos és hibrid – motorok fejlesztésére fordítja a Volkswagen konszernhez tartozó vállalat. A fejlesztéseket főként a kínai piacban rejlő dinamikus bővülés lehetősége indokolja – áll Axel Srotbek pénzügyi igazgató közleményében.

Az Audi Kínában már több mint 1 millió kocsit adott el, az egymilliomodik darabot – a társaság honlapja szerint egy metálkék Q5-öst – idén októberben adták át a vásárlónak. Ugyanakkor az ázsiai országra koncentráló fejlesztések veszélyesek is lehetnek. Erre utal, hogy a hétfői frankfurti tőzsdén meredek, öt százalékos gyengüléssel reagáltak a német autóipari részvények arra a hírre, mely szerint a 22 milliós Pekingben jövőre feleannyi új autóra adnak ki forgalomi engedélyt, mint idén, hogy megfékezzék a kínai fővárosban eluralkodó közlekedési káoszt és az állandó dugókat.