A legkisebb Audiból is lesz Quattro

2011.01.13. 11:34

Az A1-esből eddig csak elsőkerék-hajtású változatok készültek, de azt az Audinál is látják, hogy ez így nem passzol a márka arculatához. Így, bár a PQ25 platformot eredetileg nem készítették fel az összkerék-hajtás fogadására, már elkezdték fejleszteni az A1 Quattrót.

A hír egyenesen a gyáriaktól érkezett, akik mutattak is néhány képet egy havon tesztelt A1 prototípusról. Ez azonban egyelőre csak egyedi példány, amelyet Montrealban, a Fascination of Quattro rendezvényen mutatnak meg a közönségnek, az Audi összkerék-hajtás 30. születésnapja alkalmából. Az A1-esbe persze nem valódi Quattro-hajtás kerül, hanem a TT-ben és az A3-asban alkalmazott rendszer egy változata. Ez csak akkor hajtja a hátsó kerekeket, ha az elsők már elveszítették a tapadásukat, de ez a megoldás is jobb, mint az egyszerű fronthajtás.

Nem tudjuk, hogy az A1-es olcsóbb változataiba is jut-e összkerék-hajtás, vagy csak a fejlesztés alatt álló csúcsmodellekbe, de ha valóban lesz RS1-es, abba biztosan bekerül. Az új fejlesztést azonban nem csak az Audi hasznosíthatja, hiszen az A1 és a Polo azonos műszaki alapokra épül, így készülhet összkerék-hajtású CrossPolo, és Polo R is.