Hová lett a Porsche-mítosz?

2011.02.16. 14:33 - Hírszerkesztő

Aki tájékozottan él napjainkban, valószínűleg helyesli az autóipar környezettudatossá formálására irányuló törekvéseket. Ha viszont kicsit mélyebbre ásunk, kiderül, hogy az európai szabványciklus hiányosságai miatt a valóság egyre távolabb kerül a meghirdetett, szenzációsan alacsony fogyasztási értékektől. Már a Porsche sem kivétel: a Panamera S Hybridet 7,1 literes fogyasztással hirdeti.

Ahhoz képest, hogy a Porschénak van az egyik legnagyobb fejlesztőközpontja Németországban, és sok más gyártónak fejleszt bérmunkában, nem jeleskedik nagyon a hibrid újdonságok terén. A Genfi Autószalonon bemutatkozó Panamera S Hybrid sem más, mint egy jól bevált megoldás újabb adaptációja.

A 333 lóerős kompresszoros V6-os motorjukra illesztették az indítómotorként és generátorként is működő 34 kW-os (47 lóerős) villanymotort, és a csomagtartóba bepakoltak egy nikkel-fémhidrid akkumulátort - ennyi a truváj a hibrid Panamerában. A katalógusadatok persze csodálatosak: a 270 km/h végsebességű Porsche csökkentett gördülési ellenállású gumikkal hét liter alatti fogyasztásra képes - görgős fékpadon. A klasszikus százas sprint műfajában is szép érték a 6 másodperc, de ha a tisztán elektromos üzemmódot nézzük, a 85 km/h maximális sebesség és a kétkilométernyi emissziómentes hatótávolság csak a szofthibridek között számít elfogadhatónak.

Világos, hogy a Porschét is az uniós szabályozások szorongatják, és a nyugat-európai vevőkörnél a hibrid kulcsszó jól cseng az autószalonban, de a tízezer eurós felárral 106 185 euróért, azaz mintegy 28 millió forintért kínált Panamera S Hybridet nehéz lenne teljes meggyőződéssel a környezettudatos autók közé sorolni.


h i r d e t é s

KeresésKeresés

IndapassIndapass

Totalcar áruház

tömítőgyűrű, szelepszár
PORSCHE 911 3.6 GT3 Kupé 2003-2005
308 Ft
szűrő, utastér levegő
PORSCHE CAYENNE 4.8 GTS zárt terepjáró 2012-2013
5966 Ft
További termékek »

Totalcar Magazine

One thief less
Many people have been fined for varying amounts of money thanks to CCTV. You can hate the cameras as much as you like, but they do come in handy sometimes.