Ilyen taxit nekünk is

2011.02.17. 12:00

New York belvárosába ritkán téved magánautós - taxik uralják az utcaképet. A hetvenes-nyolcvanas évekig a bájos Checker Marathonokat nyúzták, később Ford Crown Victoriák vették át a stafétabotot, ma már Priusok és Ford Escape-ek tarkítják a mezőnyt. Lehet, hogy hamarosan török Karsanok lepik el a Times Square-t?

Az amerikai hatóságok szigorúan szabályozzák a taxi-kérdést: minden egyes típust külön engedélyezni kell, hogy használhassák a társaságok. Idén olyan pályázatot írtak ki, amelynek nyertese tíz évig szállít majd taxikat New Yorknak, és megkérdezték a város lakóit is: milyet szeretnének?

A három döntős típus a Ford Transit Connect, a Nissan NV200 és a Karsan V1 lett – érdekes módon a Nissan kínai, a másik két típus török gyártású lenne. A lakosok mintegy 66 százaléka a Karsanra szavazott, amely tényleg különleges járműnek ígérkezik.

A farmotoros felépítéssel nemcsak könnyen oldották meg az akadálymentesség kérdését, de az alapkivitelben hibrid hajtáslánc nagyobb macera nélkül kicserélhető gázos, illetve tisztán elektromos hajtásra is. Az üvegtető már csak kellemes adalék a kedvesen buta, de funkcionális dizájnhoz – nem bánnánk, ha Budapesten is hasonlóan átgondolt koncepciót valósítanának meg a magyar furcsaságok helyett.