Ezzel otthon is tankolhat

2011.02.18. 12:53

A MicroFueler háztartási hulladékból gyártja a hajtóanyagot, akár a garázsban. A nagyszerűnek tűnő találmány közismert elvet hasznosít: nem több, mint egy házi szeszfőzde, minden igényt kielégítő csomagolásban.

A hordozható benzinkútnak tűnő MicroFueler voltaképpen csak az E-Fuel rendszer egyik alkotóeleme: ahhoz, hogy használható legyen, kell hozzá még két szerkezet, a MicroFusion Reactor és a GridBuster. Az előbbi állítja elő a hulladékból a cefrének megfelelő erjeszthető trutymót, míg az utóbbi lényegében maga a szeszfőző eszköz. A három komponenst egyenként mintegy 10 ezer dollárért – durván 2 millió forintért – forgalmazzák majd, azaz a teljes rendszer közel hatmillió forintba kerül majd. Az előnye csupán annyi, hogy teljes egészében zárt rendszer, azaz a felhasználó lényegében csak az egyik végén belapátolt hulladékkal és a másik végén távozó etanollal találkozik.

Az eljárás amúgy nem igazán hatékony, a működtetéshez ugyanis fűteni kell a rendszert, ami az alkohol energiatartalmának mintegy 80-90%-át el is viszi. Éppen ezért a gyártónál nem is számítanak komoly magánmegrendelőkre – inkább egyetemekre és önkormányzatokra számítanak, amelyek képesek rengeteg pénzt fizetni a környezetbarát – vagy legalábbis annak tűnő – megoldásért.

Az ötlet maga, hogy mindenki otthon állítsa elő az üzemanyaga egy részét a háztartásban keletkező szemét felhasználásával, igen vonzó – már csak azt az eljárást kellene megtalálni, amellyel mindez kifizetődővé tehető, mind anyagi, mint környezetvédelmi szempontból.