Bulgáriában tüntetnek a benzinárak miatt

2011.03.14. 08:20

Autós felvonulással tiltakoztak Bulgáriában a magas benzinárak miatt. A fővárosban, Szófiában a parlamentnél gyülekeztek dudáló, fényszórót villogtató autós tüntetők: többek között azt követelték, hogy a kormány csökkentse az üzemanyagok áfa kulcsát.

A fekete-tengeri kikötővárosokban, Burgaszban és Várnában, valamint a Duna menti Ruszéban és a középső országrészben, Plovdivban hatalmas kocsisorok alakultak ki a benzinkutakon: az interneten meghirdetett tüntető akció keretein belül minden résztvevő maximum fél liternyi üzemanyagot tankolt a kutakon, amitől sokszorosára nyúlt a várakozási idő.

A tiltakozók azt mondják, a kormánynak meg kellene akadályoznia, hogy az orosz Lukoil többségi tulajdonában lévő burgaszi finomító újabb áremelést hajtson végre, vagy csökkentenie kéne az áfát. A bolgár fuvarozók a jövő hétre sztrájkot hirdettek.

A kormány utasította a versenyhivatalt, vizsgálja meg, hogy az ágazat szereplői közötti kartell-megállapodás nem játszott-e közre a benzinárak emelkedésében.

Bulgáriában több éves rekordokat döntenek az üzemanyagárak; egy liter benzin átszámítva 342 forintba kerül, egy liter gázolaj ára 2,55 leva (356 forint).