Szupersportkocsi, egoistáknak

2011.03.17. 06:13

Azt gondolja, egy Lamborghini vagy KTM X-Bow önző választás? Ehhez képest mindkettő közösségi élményt nyújt.

A brit BAC Mono első pillantásra túlburkolt formula-kocsinak néz ki, csak a nagy légterelők hiányoznak róla. Az első fényszórók ugyan gyanúsak lehetnek, de így is meglepő, hogy hátul egy meglehetősen ritka versenyautó-kiegészítő virít rajta: egy rendszámtábla. Az együléses ugyanis utcai használatra készült – vagy még pontosabban hétvégi örjöngésre a versenypályán, ahová lábon vihető ki a gép.

A műszaki megoldások közül csak a 2,3 literes, 280 lóerős négyhengeres Cosworth motor, illetve az utcai mintázatú gumiabroncs-garnitúra emlékeztet távolról egy szokványos személyautó-alkatrészre, minden más kőkemény versenytechnika. A karosszéria karbonszálas műanyag, a futómű nyomórudas rendszerű, állítható Sachs rugóstagokkal, a fékrendszer az AP Racingtől érkezik, a hatfokozatú sebességváltó pedig szekvenciálisan kapcsolható mechanikus szerkezet. A Mono összesen 540 kilogrammot nyom, és – ahogy ez alapján sejthető is – félelmetesen gyors. 2,8 másodperc alatt eléri a százas tempót, a végsebessége pedig 274 km/h.

Mindennek persze alaposan megkérik az árát: egy-egy példány átszámítva mintegy 21 millió forintba kerül, és még így is nagy sorbaállás várható, hiszen a tervek szerint összesen 35 példányt gyártanak majd az autóból.