Sportkocsimárkát alapít a Renault

2011.03.22. 16:59

Azt hihettük eddig, hogy visszahozzák az Alpine márkanevet, de nem így lesz. A franciák sport-részlegük nevét használják majd leggyorsabb modelljeiken: a Renaultsport önálló márkává válik.

A Renaulsport eddig elsősorban olyan nagyszériás modellek legerősebb változatait fejlesztette, mint a Twingo, a Clio vagy a Mégane, önálló típusokat alig készített. A Renault Spyder és a Clio V6 volt a szabályt erősítő kivétel. Mostanában azonban egyre többet hallani arról, hogy a francia gyártó a sportkocsik piacára is szemet vetett, így a Renaultsport ismét saját típusokat kezdett fejleszteni. A vállalat termékfejlesztési vezetője, Beatrice Foucher nyilatkozott a jövőre vonatkozó tervekről. „A Renaultsport kulcsfontosságú a számunkra. Már most is számos lojális vásárlót vonz, és tudunk építeni... Természetesen továbbra is készülnek majd itt sportos tömegmodellek, de a Renaultsportnak saját modellekre is szüksége van. Már el is kezdtünk dolgozni ezen: kis sorozatokban gondolkodunk, mivel ebben látunk jó üzleti lehetőséget.” – nyilatkozta.

Konkrétumokat ugyan nem tudunk, csak annyi derült ki, hogy két vagy három Renaultsport típus várható – ennyire van mérnöki kapacitás a Twingo, Clio és Mégane RS változatai mellett. Az egyik ilyen várhatóan a DeZir tanulmány gyártásra érett változata lesz, egy középmotoros kétüléses, viszonylag elérhető áron. Ebből valószínűleg lesz elektromos kivitel is, de turbós, benzines- és dízelmotorral is kínálják majd.

Arra a kérdésre, hogy miért nem az Alpine márkát támasztották fel, Foucher azt felelte, hogy az túl sok kötöttséget jelentett volna. „Fontos nekünk az Alpine márkanév, ezért csak olyan típust készítenénk a számára, amely hűen követi a hagyományokat. Bármi más csak rombolná a hírnevét.”