Saját partnere nyúlja le a BMW-t

2011.03.26. 08:04

Valószínűleg a német gyártót is meglepetésként éri, hogy az X1-es formatervét épp az a cég használja saját autójához, amely a BMW-k gyártását végzi Kínában. A jelenségre persze más magyarázat is létezhetne, de nem tartjuk valószínűnek, hogy a BMW egyszerűen engedné, hogy egy modelljének karakteres formái egy ilyen esetlen öszvéren jelenjenek meg.

A képen egy teljesen új kínai modell, a Brilliance A3-as látható. Ami elsőre feltűnhet, hogy a kerékívek, az ablaksor vonalvezetése, de még a hátsó lámpák is a BMW X1-est másolják, viszont az arányok nem stimmelnek: a klón orra hosszabb, a hátsó fele viszont rövidebb a BMW-énél, alighanem azért, mert ez a modell fronthajtású, így az első tengely elé még a motornak is be kellett férnie. Elölről már nem ilyen üvöltő a hasonlóság, az A3-as ebből a szögből inkább egy ismeretlen Skoda típusra emlékeztet, ami elsősorban a sűrűn rácsozott, krómszegélyes hűtőmaszknak köszönhető. A Brilliance modelljének műszakilag sincs semmi köze a BMW típusaihoz. A padlólemeze a kínai cég korábbi személyautóiból származik, a motorja pedig egy helyi gyártású 1,6 literes négyhengeres, amelyet a Mitsubishi kínai partnerétől vásárolnak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a BMW hogyan reagál a Brilliance egyértelmű forma-lopásához, de ez akár a jól működő együttműködés felmondásához is vezethet. Persze az sem kizárt, hogy a németek szemet hunynak, nehogy hátrányba kerüljenek a világ leggyorsabban fejlődő személyautó-piacán.