2011.04.06. 18:04

Megdöbbentően gyorsan kukába kerül a kompakt Subaru aktuális változata: 2007-ben mutatták be, de már most leleplezik az utódját, amely sokkal formásabbnak ígérkezik az első fotó alapján.

finalimpreza

Úgy tűnik, a japán tervezők visszatérnek a régi hagyományhoz: az Impreza ismét négyajtós szedán lesz, és nem csapott hátú ötajtós, amelyre később ügyetlen puttonyt ragasztanak. Az aktuális Impreza szedán ugyanis ugyanolyan esetlen fércmű, mint a Renault Thalia első generációja volt: nem négyajtósnak tervezték, és ez látszik is rajta. Talán ezért is sietnek úgy leváltani. A Subaru három legkomolyabb piacán, Japánban, Észak-Amerikában és Kínában egyaránt jobban keresik a szedánokat, mint az ötajtósokat, így érdemesebb a hagyományos stílust erőltetni.

Maga azautó egyébként sokat örökölt a Legacytól, de mintha itt ügyesebben határozták volna meg az arányokat. A tető vonalvezetése és a masszív sárvédőívek egyértelműen a nagyobb testvér stílusát idézik, de az Impreza sokkal harmonikusabb látványnak tűnik, legalábbis oldalnézetből: ha nem is különösebben jellegzetes, de egységes látvány. Műszaki szempontból valószínűleg nem lesz lényeges változás, de ez nem is probléma: az aktuális Impreza is meglehetősen korszerűnek számít.

A premiert New Yorkban tartják, méghozzá rögtön két karosszéria-változattal, a szedán mellett a kombit is kiállítják. A gyártás persze később indul, de legkésőbb a jövő év elejére biztosan ideér az új Impreza.