Új Aston Martin a világ ellen

2011.04.15. 06:19

Annak idején csodásan sikerült az Aston Martin visszatérése a sportkocsiversenyek világába. A DB9 versenyváltozatával, amelyet a Prodrive készített fel, a győzelemért harcolhattak, de ennek már hat éve, és ez a versenysportban matuzsálemi kornak számít.

vv12gt3

Az Aston azonban ismét versenysikerekre pályázik, így egy új gép készül az FIA GT3 kategória szabályai alapján. A Vantage V12 versenyváltozata a jól ismert hatliteres V12-es motort kapja meg – persze némi továbbfejlesztés után – de a karosszériája teljesen más, és az elérhető legkorszerűbb technikával tömték tele. A motor állítólag eléri a 600 lóerőt, a karosszéria pedig pontosan 1250 kilogrammot nyom, ahogy a szabályok előírják, egy grammal sem többet. Ehhez hozzájárul a karbonszálas karosszéria és az alumínium vázszerkezet, amely az utcai modellből érkezett. Ezen felül a versenyautó – persze a kötelező biztonsági elemeken kívül – szekvenciális X-Trac sebességváltót, verseny-ABS-t és kipörgésgátlót is kapott.

Az idei szezonról nagyrészt persze már lekésett az Aston Martin, hisz az első autókkal csak júliusban készülnek el, de 2011 jó alkalom lesz a tesztelésre, hogy a következő évadra tökéletesre csiszolhassák a csodaszép gépeket. A tervek szerint a Vantage GT3-ból a következő év elején 10 példány készül, amelyekkel legjobb technikát kereső privát csapatokat igyekeznek megnyerni.