Veszélyben a győri Audi gyárbővítés

2011.04.28. 15:14

A magát természetvédőként definiáló szerveződés 2000 oldalas dokumentumot nyújtott be az észak-dunántúli környezetvédelmi hatósághoz, amelyben a környezethasználati engedély visszavonását kérelmezik. A beadvány szerint az engedélyezés során több eljárási hibát is ejtettek, egyebek közt nem készült el a teljes körű vizsgálat a lehetséges alternatív helyszínekről, de a beadvány készítői azt is kétségbe vonják, hogy a terület növény- és állatvilágának áttelepítése sikerrel járhat.

A keresetet az engedélyt kiadó országos környezetvédelmi hatósághoz továbbítják, a végleges döntés azonban a bíróságon születik majd meg. Korábban az Európai Bizottságtól is állásfoglalást kért a debreceni székhelyű szervezet, de az EU kormányzata közérdekre hivatkozva az Audi beruházása mellett foglalt állást, figyelembe véve, hogy az érintett természetvédelmi terület háromszorosán végez az autógyártó természetvédelmi helyreállítást, és alakít ki új élőhelyet.

A környezethasználati engedély a konkrét építési engedélyek kiadásához szükséges, azaz amennyiben a szervezet sikerrel jár, veszélybe kerülhet az Audi 900 millió eurós magyarországi beruházása, amely a helyi gyártókapacitás jelentős bővítésével és mintegy 1800 munkahely létrejöttével járna, a beszállítóknál pedig további több ezer munkahelyet hozna létre.