Megfeleződött a Honda nyeresége

2011.04.29. 16:29 Módosítva: 2011.04.29. 16:29

A Honda január és március között fele akkora nyereséget szerzett, mint a korábbi előrejelzésekben szerepelt. Három hónapra 545 millió dollár nem is rossz profit, de ha figyelembe vesszük, hogy korábban 1,15 milliárd dolláros nyereségről volt szó, az eredmény egyáltalán nem lelkesítő.

Az előrejelzések be is igazolódhattak volna, de a földrengés, és annak utóhatásai mintegy 560 millió dollárnak megfelelő váratlan költséget hoztak a cégnek csak március második felében. Ez azonban valószínűleg csak a kezdet: hónapok kellenek, mire a helyzet normalizálódhat a Hondánál, így azon sem csodálkoznánk, ha a következő néhány negyedév során a Honda veszteséggel működne. Nem csak az alkatrészellátás, és ezen keresztül a gyártósorok újraindítása okozhat gondot a japán autógyáraknak, de a hazai piac teljes összeomlása. Japánban éves szinten akár hatmillió autó is elkelhetne, de a földrengés és az atomerőmű-baleset miatt akár egy évre is jelentősen visszaeshet a kereslet.

A Honda a katasztrófa előtt erős növekedésben volt, így a márciusban végződő pénzügyi év kifejezetten erősnek ígérkezik: mintegy 6,59 milliárd dollár profitra számítanak, még úgy is, hogy a negyedik negyedév visszaesésével együtt is.