Egy teli tank 240 ezer

2011.05.03. 17:09

Az a félelmetes, hogy ezt a gépet Észak-Amerikában még személyautóként is használhatják: a Ram Long-Hauler fazonra a pick-upok rokonának tűnik, de méretei és képességei alapján inkább nehéz teherautó.

Már az adatok is elképesztőek: 7,3 méteres hossz, vontatmánnyal együtt 17 tonnás megengedett össztömeg, 650 literes üzemanyagtartály, és bő 2500 kilométeres hatótáv egy feltöltéssel. A Chrysler csoport giga-pick-upja olyasmi, ami itthon, vagy akár Európában értelmezhetetlen: egy jármű, amellyel gigantikus lakókocsikat vagy hatalmas hajókat lehet átcibálni egy egész kontinensen, akár ezer kilométereken át megállás nélkül. A belső felszerelés is ennek megfelelő: csupán négyüléses, de bőr kárpitozású a luxus-kabin, a hátsó utasok számára elektromosan állítható lábtámaszokkal, 110 és 12 voltos csatlakozókkal, Wi-Fivel és internet-csatlakozással, valamint egy külön trezorral az értékeknek. A rettenetes méretű luxus-szerelvényt 6,7 literes Cummins turbódízel hajtja, hatfokozatú automata váltóval és összkerék-hajtással.

A gyártó olyan felhasználókat céloz a Long Haulerrel, akik sokat utaznak, de szívesen fizetnek a teljes kényelemért, például autóverseny-csapatokat, rodeóversenyzőket vagy módos hajótulajdonosokat. Hogy van-e elegendő potenciális vásárló, azt persze még a Chryslernél sem tudják, épp ezért a prototípus-példányt megutaztatják az Egyesült Államokban, és a reakciótól függ, hogy megindulhat-e a gyártás, vagy sem.